Landmacht sluit Steadfast Defender af in Litouwen

Voor het laatst bracht de landmacht vandaag militairen en materieel op de mat voor Steadfast Defender. Dat gebeurde in Litouwen. Voor het krijgsmachtdeel was dit het sluitstuk van de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog.

13 Lichte Brigade uit Oirschot maakte in het scenario deel uit van een Duitse pantserdivisie. Deze uit 3 gevechtsbrigades bestaande eenheid toonde de afgelopen weken hoe de bondgenoten de Baltische staten verdedigen als het erop aankomt. In deze deeloefening(en) onder de noemer Quadriga werden verschillende gevechtssituaties getraind. Hierbij werkten alle militaire disciplines nauw samen.

Ook op deze laatste dag kwamen Leopard-2 tanks in actie, evenals Pantserhouwitsers. Genisten stelden een mijnenveld veilig. Specialisten op het gebied van chemische, biologische, radiologische en nucleaire incidenten toonden eveneens hun kunnen. Dat gebeurde tijdens het ontsmetten van mensen en voertuigen. Medisch personeel behandelde ‘slachtoffers’ in een mobiel hospitaal.

4.500 militairen

De landmacht leverde sinds 9 april totaal zo’n 4.500 militairen aan Steadfast Defender. De grootste bijdrage was het bovengenoemde Quadriga. Het krijgsmachtdeel deed verder mee aan een multinationale strategische verplaatsingsoefening in het noorden van Duitsland en Polen. Een luchtlandingsoperatie vanuit Hongarije in Roemenië stond eveneens op het programma.

Behalve 13 Lichte Brigade waren 43 Gemechaniseerde Brigade, 11 Luchtmobiele Brigade, het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando, het Materieel Logistiek Commando Land en het Operationeel Ondersteuningscommando Land betrokken.

Aanval NAVO-lidstaat

Aan Steadfast Defender namen 90.000 militairen deel uit alle 32 NAVO-landen. Vanuit Nederland ging het om zo’n 5.000 man, 1.000 voertuigen en 2 schepen. Ze trainden hun opdrachten die ze uitvoeren bij een aanval op een NAVO-lidstaat.