F-35 neemt Nederlandse kernwapentaak binnen de NAVO over van F-16

De Koninklijke Luchtmacht zet een volgende stap in de transitie van de F-16 naar de F-35. Vanaf 1 juni neemt het geavanceerde gevechtsvliegtuig de Nederlandse kernwapentaak binnen de NAVO volledig over van de F-16. Nederland is één van de NAVO-bondgenoten die zogeheten Dual-Capable Aircraft leveren voor deze NAVO-taak, en het eerste Europese land dat hiervoor de transitie naar de F-35 maakt. Minister Ollongren heeft vandaag de Tweede Kamer hierover geïnformeerd.

Vergroot afbeelding Een F-35 gevechtsvliegtuig.
Een F-35 op archiefbeeld.

De transitie van de F-16 naar de F-35 voor de NAVO-kernwapentaak is jaren geleden in gang gezet. De afgelopen jaren vond een uitgebreid proces van testen en certificering van de F-35 voor de kernwapentaak plaats. Eerder nam de Koninklijke Luchtmacht de F-35 al in gebruik voor de conventionele taken. Vliegbasis Volkel is, net als bij de F-16’s het geval was, de thuisbasis van de zogeheten dual-capable F-35 gevechtsvliegtuigen die belast zijn met de kernwapentaak. Het gaat om één squadron F-35’s.

Met de transitie herbevestigt Nederland het langdurig commitment aan de bondgenootschappelijke nucleaire afschrikking. De nucleaire afschrikking van de NAVO is essentieel voor de veiligheid van het bondgenootschap. En daarmee ook voor de veiligheid van Nederland. Het fundamentele doel van de nucleaire capaciteit van de NAVO is om vrede te bewaren, dwang te voorkomen en agressie af te schrikken.