Marine onderschept 2.177 kilo cocaïne in Caribisch gebied

Zr.Ms. Groningen heeft 2.177 kilo cocaïne onderschept in het Caribisch gebied. Dat gebeurde al op 16 mei, maar is nu pas bekendgemaakt.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Groningen
Archieffoto: Zr.Ms. Groningen.

De drugs zaten aan boord van 2 go-fasts. Deze snelle bootjes werden ontdekt door een maritiem patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied. Zr.Ms. Groningen zette daarop koers naar de verdachte vaartuigen.

De aan boord gestationeerde Amerikaanse helikopter steeg in de omgeving van de go-fasts op. Ook beide FRISC's van de Groningen werden ingezet. Op deze onderscheppingsboten zaten het Fleet Marine Squadron en een Amerikaans maritiem wetshandhavingsteam.

Na schoten op de buitenboordmotoren gaven de 4 verdachten zich pas over. Ze zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht, net als de drugs. De cocaïne is inmiddels vernietigd. De verdachten worden in Amerika vervolgd.

Vergroot afbeelding De drugsvangst op het achterdek van Zr.Ms. Groningen.
De drugsvangst op het achterdek van Zr.Ms. Groningen.

Derde drugstransport

Dit is het derde onderschepte drugstransport waar Zr.Ms Groningen bij betrokken is. Het patrouillevaartuig vaart sinds begin april 2024 als stationsschip in het Caribisch gebied. Het schip wordt onder meer ingezet voor counterdrugsoperaties. Dat gebeurt afwisselend in samenwerking met de Amerikaanse kustwacht en de Kustwacht Caribisch Gebied.