Kuipers inspireert luchtmacht tot duurzaam denken: "Wij zijn allemaal astronauten"

André Kuipers heeft medewerkers van de luchtmacht aangemoedigd om met ideeën te komen die de luchtmacht verduurzamen en operationeel verbeteren. De astronaut sprak gisteren op Vliegbasis Gilze-Rijen over zijn ervaringen in de ruimte en zijn visie op klimaatverandering.

Kuipers wees de aanwezigen op hun gedeelde verantwoordelijkheid voor de planeet. “Wij zijn allemaal astronauten, zwevend op een klein kwetsbaar ruimteschip genaamd Aarde. Maar dat ruimteschip heeft beperkte middelen.”

Met satellietfoto’s liet hij zien hoe groot de impact van klimaatverandering is. Vanuit de ruimte zijn problemen als extreme ontbossing, stijgend waterpeil en grote bosbranden steeds beter zichtbaar.

Aan bod kwamen ook veel duurzame uitvindingen uit de ruimtevaart. De luchtmacht kan hiervan leren om ook schoner te opereren en de aarde minder te belasten. 

Herbruikbare raketten

Zo zijn de Falcon 9-raketten van SpaceX herbruikbaar. Verder wordt urine aan boord van ruimteschepen omgezet in water, zodat astronauten het daarna kunnen drinken. Deze oplossingen besparen ruimteorganisaties veel geld. "Een liter water kost in totaal gauw ongeveer € 10.000,- op een ruimteschip", aldus Kuipers.

De inspiratiesessie krijgt op 6 juni een vervolg. Dan spreekt ook voormalig Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp op Vliegbasis Gilze-Rijen over klimaatverandering. Middendorp schreef eerder het boek Klimaatgeneraal. Daarin beschrijft hij wat de gevolgen van klimaatverandering zijn voor Defensie. Ook geeft hij in de uitgave tips over welke maatregelen de krijgsmacht kan nemen.