Europees F-16 trainingscentrum levert eerste vliegers af

Het Europese F-16 trainingscentrum (EFTC) in Roemenië heeft de eerste geslaagden afgeleverd. Het gaat om Roemeense vliegers. Zij zijn gevechts-gereed verklaard en nu operationeel inzetbaar. Nederland heeft een belangrijke rol gespeeld bij het opzetten van het EFTC en levert de in totaal 18 F-16’s. 

Vergroot afbeelding F-16's.
Dit zijn er iets minder, maar Nederland levert uiteindelijk de in totaal 18 F-16's aan het Europese F-16 trainingscentrum in Roemenië.

De vliegers kregen vandaag hun brevet. Zij hebben tijdens de opleiding verschillende scenario’s gevolgd. Zo voerden ze missies uit in het donker en trainden met vliegers van NAVO-bondgenoten. Tijdens de opleiding is alleen in het NAVO-luchtruim gevlogen.

Minister Ruben Brekelmans: “De kracht van de NAVO schuilt in samenwerking. Het Europese F-16 trainingscentrum is hier een mooi voorbeeld van. Samen met Lockheed Martin en Roemenië werken we in het EFTC op een unieke manier samen. De geslaagde Roemeense vliegers zijn nu direct inzetbaar om het NAVO-luchtruim veilig te houden. Zo versterken ze onze veiligheid en de defensieve capaciteit van het bondgenootschap.”

De volgende lichting Roemeense vliegers is inmiddels al begonnen. Op termijn volgt ook het opleiden van Oekraïense militairen tot F-16-vlieger. Brekelmans: “Ik kijk uit naar het moment dat de eerste Oekraïense vliegers hier zullen worden opgeleid. Oekraïne heeft grote behoefte aan meer luchtverdediging.”

Vergroot afbeelding Geslaagde F-16-vliegers.
De geslaagden kregen vandaag hun brevet.

F-16 coalitie 

Naast de F-16’s voor het trainingscentrum levert Nederland er ook 24 aan Oekraïne. Samen met Denemarken en de Verenigde Staten leidt Nederland de Europese inspanningen voor F-16-capaciteit voor Oekraïne. Vanwege de operationele veiligheid wordt terughoudend gecommuniceerd over het leveren van de toestellen. Dit is ook op uitdrukkelijk verzoek van Oekraïne.