Operationele Gezondheidszorg
De afdeling Operationele Gezondheidszorg (OGZ) van het Centrum voor Mens en Luchtvaart is de leverancier van operationele gezondheidszorg vanuit de Koninklijke Luchtmacht. Zowel voor oefening en training als voor daadwerkelijke inzet bij crisisbeheersings-, vredes- en humanitaire operaties.
De OGZ bestaat, samen met een klein stafelement, uit ongeveer 100 militairen met een (specialistisch) geneeskundige achtergrond. De taken van de OGZ bestaan primair uit het leveren van Aeromedical Evacuation (AE) capaciteit (gewondenluchttransport) en medische zorg te velde met een mobiele huisartsenpost (Role1).
Middels AE worden gewond geraakte militairen met een helikopter naar een ziekenhuis in het missiegebied gebracht (Forward AE) of met een vliegtuig terug naar Nederland gevlogen (Strategisch AE). Als er veel patiënten terug naar Nederland moeten dan kunnen deze voor de vlucht worden opgevangen in een zogenoemde Casualty Staging Unit (CSU).
Naast AE en CSU-capaciteit levert de OGZ ook de huisartsenzorg aan het detachement in het missiegebied. Dit doen ze door een mobiele huisartsenpost (Role1) met een arts, verpleegkundige en een verzorgende. Bij de hulppost is een militaire ambulance aanwezig waarmee indien nodig een patiënt naar een lokaal (militair) ziekenhuis kan worden gebracht. De OGZ verzorgt zijn eigen bij- en nascholing en organiseert eigen oefeningen voor zowel Role1 als voor FAE en SAE. Om ervaring op te doen met echte patiënten werkt men jaarlijks in ziekenhuizen en/of ambulancediensten en op aanvraag ter ondersteuning van militaire gezondheidscentra op de onderdelen van de Koninklijke Luchtmacht. De OGZ levert dus op maat medische capaciteit aan verschillende vormen van Defensie-inzet over de gehele wereld. We care anytime anywhere!
Video: Wat doet het Centrum voor Mens en Luchtvaart
Binnen de krijgsmacht is er 1 organisatie die ervoor zorgt dat alle luchtvarenden op een goede, effectieve en een zo veilig mogelijke manier kunnen functioneren in de meest uitdagende omstandigheden die het luchtdomein met zich meebrengt. Deze organisatie heet het Centrum voor Mens en Luchtvaart.
Het Centrum voor Mens en Luchtvaart is vanaf de selectieprocedure tot en met de uitdiensttreding betrokken bij het medische, fysieke en psychologische welzijn van de luchtvarenden, waaronder vliegers, loadmasters en flightnurses.
Stilstand is achteruitgang en daarom is een belangrijke taak voor het Centrum voor Mens en Luchtvaart kennis en innovatie op het gebied van human factor. Door diverse specialisten wordt onderzoek gedaan op het gebied van extreme omstandigheden binnen de lucht- en ruimtevaart. Zo wordt er een belangrijke bijdrage geleverd aan de vliegveiligheid, wordt de werkomgeving geoptimaliseerd en de prestatie van de luchtvarenden ondersteund.
De mens is een onmisbaar element in het arsenaal van de luchtmacht. Op het scherpst van de snede maken de luchtvarenden van de luchtmacht het verschil. De luchtvarenden zijn daarmee voor het Centrum voor Mens en Luchtvaart een hoofdwapensysteem.
[Tekst: Dutch Ministry of Defence, protecting what we value]