Maritiem Vliegkamp De Kooy
Direct ten zuiden van Den Helder ligt Maritiem Vliegkamp De Kooy. Het vliegkamp is onderdeel van het Defensie Helikopter Commando en de thuisbasis voor de NH90's, de maritieme gevechtshelikopters van Defensie.
Civiele functie
De Kooy heeft ook een civiele functie: de Luchthaven Den Helder maakt gebruik van dezelfde baan, luchtverkeersleiding en andere vliegveldfaciliteiten. Offshore-helikopters die de olieplatforms op de Noordzee bevoorraden, maken bijvoorbeeld vaak gebruik van De Kooy. Het is dan ook een van de drukste militaire vliegvelden van Nederland. Met alle activiteiten op De Kooy is het vliegkamp ook belangrijk voor de lokale economie.
NH90 op De Kooy
De luchtmacht vliegt vanaf De Kooy met de maritieme versie van de NH90-helikopter. De NH90’s gaan mee als boordhelikopter op marineschepen en ondersteunen de Kustwacht.
Informatie voor omwonenden
De Kooy wordt genoemd in de plannen die Defensie heeft voor meer ruimte. Meer hierover leest u op de pagina’s Ruimte voor Defensie.
Geschiedenis De Kooy
De Kooy werd gesticht in 1918. Den Helder had al een vliegkamp voor watervliegtuigen in de Mokbaai op Texel, maar er was ook een locatie nodig voor vliegtuigen die op de grond landen.
Op De Kooy werden de jagers, jachtbommenwerpers en verkenners van de marine gestationeerd. Net als de opleidingen voor de Marineluchtvaartdienst. In de jaren ‘40 gebruikte de bezetter het vliegkamp. Het werd door de geallieerden zo erg gebombardeerd dat het in 1944 werd gesloten.
Eind jaren ‘40 werd De Kooy weer opgebouwd. In 1960 kreeg het een betonnen start- en landingsbaan. Vanaf de jaren ‘80 wordt het vliegkamp gedeeld met civiele gebruikers.