Prinsjesdag: militair ceremonieel kleurt Hofstad

Prinsjesdag. Een grote schakering uniformen, paarden, petten en pluimen kleurden vandaag de Hofstad. De derde dinsdag van september en groot militair ceremonieel horen onlosmakelijk bij elkaar. Voor de Koninklijke stoet en de organisatie eromheen, zette Defensie zo’n 2.000 mensen in.

Militairen stonden opgesteld langs de rijroute, liepen mee in de Koninklijke stoet of begeleidden de Glazen Koets in bereden ere-escortes. Bij het paleis en de Koninklijke Schouwburg stonden onder meer vaandelwachten en ceremoniële dubbelposten.

En natuurlijk geen Prinsjesdag zonder muziek. De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso voerde met de Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’ de stoet muzikaal aan. Ook andere militaire fanfarekorpsen en kapellen verlevendigen het schouwspel in de Haagse binnenstad.

Vergroot afbeelding Kanon met rookwolk. Militairen in ceremonieel tenue (Gele Rijders) staan ernaast.
Gele Rijders vuren saluutschoten af.

Saluutschoten

Vast ritueel zijn de saluutschoten door een batterij Gele Rijders. Vanaf het Malieveld vuurden de artilleristen met hun houwitsers elke minuut een schot af. Dat gebeurde vanaf het vertrek van de Koning vanaf Paleis Noordeinde tot aan de Koninklijke Schouwburg en tijdens de route terug.

Vergroot afbeelding Luitenant-generaal Annelore Roelofs op een paard.
Luitenant-generaal Roelofs gisteren tijdens een oefening op het strand.

Gouverneur der Residentie luitenant-generaal Annelore Roelofs was vandaag eindverantwoordelijk voor het ceremonieel in de Hofstad. Vanaf haar paard inspecteerde zij de troepen. 

Vrijheid, democratie, rechtstaat

De grote ondersteuning door Defensie staat symbool voor de bescherming die de krijgsmacht biedt aan de vrijheid, democratie en een sterke rechtstaat. Deze 3-eenheid is belangrijker dan ooit in deze tijden van oplopende spanningen in de wereld en oorlog aan de oostgrens van Europa.

Vergroot afbeelding Marechaussee te paard komt hoek om met aan weerskanten opgestelde militairen.
Beeld: Eerste Kamer.

Troonrede

De Koning las de troonrede voor in de Koninklijke Schouwburg. Dat gebeurt op deze locatie totdat de verbouwing bij de Ridderzaal klaar is. Over veiligheid en Defensie zei hij het volgende:“Het is duidelijk dat nationale en internationale veiligheid steeds meer met elkaar verweven raken. In een wereld vol brandhaarden, cyberaanvallen, desinformatie en toenemende dreiging kan Nederland onmogelijk in isolement de eigen veiligheid garanderen.

Vergroot afbeelding Militairen langs de route van de Glazen Koets.
De Glazen Koets op weg naar de schouwburg.

Ons land heeft altijd een open blik naar de buitenwereld gehad. Dat blijft zo, want samenwerking binnen de Europese Unie en de NAVO is onze belangrijkste garantie op welvaart, stabiliteit en veiligheid. Met het besluit Oekraïne te blijven steunen, is een rechtstreeks nationaal belang gediend, militair én economisch. Dat geldt ook voor de keuze om de hoogte van het defensiebudget wettelijk te verankeren. De Nederlandse rechtsstaat en de internationale rechtsorde moeten op alle mogelijke manieren worden beschermd en versterkt. Daarom investeert het kabinet de komende tijd onder andere in de politie, in de voortgaande strijd tegen ondermijnende criminaliteit en in defensie. De NAVO-top die komend jaar in Den Haag plaatsvindt, onderstreept nog eens de internationale betrokkenheid en inzet van Nederland.

Voor de toekomst dringt de vraag zich op hoe Nederland weerbaar blijft tegen toenemende dreigingen. We moeten voorbereid zijn, bijvoorbeeld op aanvallen op onze digitale verbindingen, wegen, energienetten, havens en waterwerken. Maar ook thuis moeten mensen zich wapenen tegen een tijdelijke uitval van bijvoorbeeld stroom en water. Voor het kabinet is weerbaarheid een zeer belangrijk thema, ook in Europees verband, waar we samenwerken aan leveringszekerheid van energie en grondstoffen."