Marineschip dwingt 2 drugstransporten tot stoppen, binnen 3 uur

Voor de derde week op rij is het raak voor Zr.Ms. Holland. Deze keer niet met 1, maar 2 drugsvangsten in het Caribisch gebied. Zaterdag onderschepte het marineschip binnen 3 uur 2 go-fasts (snelle motorboten) in de buurt van de ABC-eilanden. 7 verdachten zijn aangehouden en er is zo’n 1.800 kilo cocaïne in beslag genomen.

Vergroot afbeelding Militairen in FRISC-boot onderscheppen drugstransport op zee.
Onderscheppingsvaartuig bij de zojuist onderschepte go-fast.

Op zaterdagochtend ontdekte het patrouillevliegtuig van Kustwacht Caribisch Gebied een verdacht bootje op de Caribische Zee. Zr.Ms. Holland kwam direct in actie en stuurde zijn snelle onderscheppingsvaartuigen erop af. Bij het zien van deze Frisc's dumpten de 4 smokkelaars de drugs in zee en gaven zichzelf over. In totaal smokkelde het viertal 38 pakketten met daarin zo’n 1.300 kilo cocaïne.

Gerichte schoten nodig

Vlak nadat de verdachten en de drugs aan boord van Zr.Ms. Holland zaten, stuitte het schip dankzij zijn radarsystemen op een nieuwe go-fast. Dit keer gaven de 3 smokkelaars zich niet zomaar over. Ook zij dumpten de drugs in zee. De boot kwam pas tot stilstand na schoten op de motoren. In totaal viste de bemanning van Zr.Ms. Holland bij deze tweede vangst zo’n 500 kilo cocaïne uit zee.

Vergroot afbeelding Militairen op onderschept drugsvaartuig, met marineschip op achtergrond.
Een van de onderschepte vaartuigen, met op de achtergrond Zr.Ms. Holland.

Drugs vernietigd

De verdachten en de contrabande van de eerste vangst zijn op Curaçao overgedragen aan het Korps Politie Curaçao. Die van de tweede onderschepping zijn op Bonaire overgedragen aan het Korps Politie Caribisch Nederland. De 1.800 kilo in beslag genomen cocaïne is inmiddels vernietigd.

Zr.Ms. Holland

In de paar weken tijd dat Zr.Ms. Holland in het gebied vaart, is nu in totaal 5.481 kilo drugs in beslag genomen.

Het marineschip werkt bij antidrugsoperaties afwisselend samen met de Amerikaanse kustwacht en Kustwacht Caribisch Gebied.