Aanpassingen en vervangingen om LC-fregatten zeewaardig te houden
Enkele jaren geleden is besloten om de luchtverdedigings- en commandofregatten (LC-fregatten) langer in de vaart te houden. Hiervoor is het noodzakelijk bepaalde systemen aan te passen of te vervangen. De schepen blijven zo veilig, zeewaardig en operationeel relevant. Dat meldt staatssecretaris Christophe van der Maat vandaag.
Voor veel systemen geldt dat de levering van reservedelen stopt of dat de software veroudert. Daarom wordt in vervanging geïnvesteerd. Het gaat om algemene systemen als de koelinstallaties, hijswerktuigen, verwarmingsketels en brandmeldinstallaties. Maar ook om kleinere elektronische systemen als navigatieradars, elektro-optische systemen en radiosystemen. Netwerken en computersystemen vallen eveneens onder het project.
Luchtverdediging
Bij 2 van de 4 LC-fregatten gaat het tevens om een operationele verbetering. Dit zijn de eerste fregatten die uit dienst gaan. Dat gebeurt in 2032 en 2033. Eerder was besloten deze schepen niet te voorzien van de nieuwe ESSM Block 2-luchtverdedigingsraket. Zij behouden de ESSM Block 1-raketten. Die krijgen nu een software-aanpassing voor betere prestaties. De fregatten zijn zo beter bestand tegen moderne dreigingen.
De 2 fregatten die wel de ESSM Block 2 krijgen, worden voorzien van RAM-raketten voor luchtverdediging op korte afstand. Alle schepen krijgen verder een nieuw 127mm kanon en nieuwe antischipraketten. Eerder was al besloten Tomahawks aan te schaffen voor vuurkracht vanaf zee.
Groot onderhoud
De aanpassingen en vervangingen worden grotendeels tussen 2024 en 2029 uitgevoerd, als de fregatten groot onderhoud ondergaan. De schepen zijn in die periode naar verwachting anderhalf jaar uit de vaart.
Defensie wil bij de verwerving zoveel mogelijk gebruik maken van bestaande contracten en leveranciers. Met het project is tussen de € 50 miljoen en € 250 miljoen gemoeid.