Boekholt-O’Sullivan roept op tot gendergelijkheid bij Defensie (video)
Luitenant-generaal Elanor Boekholt-O’Sullivan pleitte vandaag voor gelijkwaardigheid in Europese krijgsmachten. Dit deed ze in een videoboodschap aan de commissie Vrouwenrechten en Gendergelijkheid (FEMM) van het Europees Parlement. De oproep was ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag op 8 maart. Boekholt-O’Sullivan benadrukte dat het systeem nog steeds is ontworpen rond de mannelijke ‘standaard militair’. Dit moet volgens haar dringend veranderen.
“Bijna 45 jaar geleden kregen vrouwen in Nederland gelijke rangen, functies en kansen binnen Defensie, maar geen gelijkwaardigheid,” zei Boekholt-O’Sullivan. Ze wees erop dat meedoen vaak betekende dat vrouwen zich moesten aanpassen aan een systeem dat nooit voor hen was ontworpen. Dit uit zich niet alleen in beleid en besluitvorming, maar ook in materieel. Denk aan scherfvesten die jarenlang niet geschikt waren voor vrouwenlichamen.
De luitenant-generaal pleitte voor het afscheid nemen van de ‘reference man’. Dat is het model waarop defensiebeleid, training en uitrusting zijn gebaseerd. “Hij heeft een lange carrière gehad, maar het wordt hoog tijd voor een frisse blik,” verklaarde ze.
Daarnaast ging Boekholt-O’Sullivan in op de achterblijvende instroom van vrouwen in de krijgsmacht. Onderzoek toont aan dat vrouwen wel degelijk waardering hebben voor Defensie, maar zichzelf er niet altijd in zien passen. Dit komt volgens haar door een gebrek aan gerichte communicatie en inclusieve beleidsvorming.
Ze noemde Roemenië als voorbeeld. Het land waar initiatieven worden genomen om uitrusting beter aan te passen aan vrouwen. “Of kijk naar de inrichting van schepen. Toen we vrouwelijke marinemensen en engineers vroegen mee te denken, kwamen ze met slimme, praktische verbeteringen. Inclusief beleid is geen ‘vrouwenbeleid’, het is goed beleid”, benadrukte ze.
Veiligheid en conflictpreventie
Naast het verbeteren van de interne structuur van Defensie, sprak de luitenant-generaal over de bredere rol van vrouwen in veiligheid en conflictpreventie. Ze riep de EU op om resolutie 1325 te blijven ondersteunen. Die pleit voor een grotere rol van vrouwen in vredesprocessen.
Boekholt-O’Sullivan sloot haar toespraak af met een oproep aan het Europees Parlement. “Stel bij elke beslissing de vraag: voor wie werkt dit? En wie laten we buiten de boot vallen?” Ze onderstreepte dat inclusie in de krijgsmacht geen luxe is, maar een strategische noodzaak. “Onze veiligheid hangt ervan af.”