Militaire luchtverkeersleiding doet ervaring op met MQ-9
Voor het eerst heeft vandaag een MQ-9 het Nederlandse luchtruim betreden. Het toestel, dat van afstand wordt bestuurd, naderde onder begeleiding van de militaire luchtverkeersleiding 2 keer de vliegbasis Leeuwarden.
Bij de vlucht is onder meer de speciaal voor het toestel ontworpen aankomst- en vertrekprocedure getest. Dit verliep allemaal naar wens. Het ging om een MQ-9B Sea Guardian, een doorontwikkeling van de MQ-9 Reaper. Het toestel werd vanuit Groot-Brittannië bestuurd door een gekwalificeerde vlieger. Deze piloot heeft net als bij elk ander toestel contact met de verkeersleiding.
“De vlucht van vandaag is echt een mijlpaal voor ons”, reageert luitenant-kolonel vlieger Boudewijn Roddenhof. Als commandant van het 306 Squadron krijgt hij in Nederland de Reaper tot zijn beschikking. “Dit laat zien dat het mogelijk is om met een MQ-9 Reaper te opereren in het Nederlands luchtruim, conform de luchtvaarteisen. Nog niet eerder hebben onze luchtverkeersleiders de mogelijkheid gehad kennis te maken met dit toestel. Deze kans hebben we meteen aangegrepen.”
Eind dit jaar 1e toestel
De Koninklijke Luchtmacht hoopt eind dit jaar de 1e eigen Reaper te begroeten. Begin juli is bij fabrikant General Atomics Aeronautical Systems Inc. het 1e voor Nederland bestemde vliegtuig uitgerold. Deze Reaper wordt nu uitgebreid getest. 306 Squadron is naar verwachting medio 2023 in staat om volledig met de MQ-9 te opereren.
De Reaper past volledig bij de wens van Defensie om te opereren op basis van informatiegestuurd optreden. Het toestel kan vanuit de lucht waarnemingen doen, zonder dat er een piloot aan boord zit. Defensie heeft 4 toestellen besteld.