Militair ceremonieel Prinsjesdag weer als vanouds
“Geeft… acht. Presenteert… geweer.” De krachtige commando’s overstemmen het publiek dat applaudisseert als de Koninklijke Stoet langstrekt. Dit jaar niet richting de Ridderzaal in Den Haag, maar naar de Koninklijke Schouwburg. Dit jaar ook voor het eerst met de inmiddels 18-jarige prinses Amalia in de Glazen Koets. En, na 2 coronajaren ook weer met het volledige ceremoniële arsenaal dat Prinsjesdag kenmerkt.
Bij de opening van het parlementaire jaar is Defensie traditioneel aanwezig. Deze keer met 2.000 militairen. Zo’n 300 minder dan in 2019 omdat de route korter is. De aanwezigheid staat symbool voor de bescherming die Defensie dagelijks biedt aan de vrijheid, democratie en een sterke rechtstaat.
De ere-afzetting op de route vanaf Paleis Noordeinde bestaat uit eenheden van de krijgsmacht. Onder hen ook reservisten, veteranen, vrijwilligers en een civiele vertegenwoordiging.
Naast de ere-afzetting levert Defensie een bijdrage aan de rijtoer, samen met de politie. Verder geven de zogeheten Gele Rijders bij het Malieveld minuut-schoten met hun houwitsers. Bij de deuren van het paleis en de schouwburg staan ceremoniële dubbelposten. Voor de stoet uit rijdt Gouverneur der Residentie luitenant-generaal Hans Leijtens. Samen met zijn adjudant inspecteert hij vanaf zijn paard de troepen.
Krijgsmacht in troonrede
Vanaf dit jaar is de Koninklijke Schouwburg het toneel van de troonrede, totdat de verbouwing bij de Ridderzaal klaar is.
De koning stipt in de troonrede het buitenland- en veiligheidsbeleid aan. Hij geeft aan dat eens te meer blijkt hoe belangrijk de EU, de NAVO en de VN daarin zijn. Hij spreekt over een wereldbeeld waarin democratie, soevereiniteit en vrijheid worden uitgehold. “Daartegen moet Nederland samen met zijn internationale partners een dam opwerpen. Dat vraagt om een goed toegeruste krijgsmacht voor een veilig Europa en een krachtige NAVO.”
Vandaag tonen militairen professioneel, gedisciplineerd en waardig te kunnen optreden. Ze presenteren zich aan de koning en de Nederlandse bevolking in het centrum van Den Haag.
Dat is massaal volgestroomd met publiek. Ook via beeldschermen wordt het ceremonieel door velen gevolgd. Als de stoet terugkeert naar het paleis horen ze nog eenmaal de korte commando’s vanuit de ere-afzetting: “Zet af… geweer. Op de plaats… rust.”