Weekoverzicht Defensieoperaties

Defensie heeft op verzoek van Buitenlandse Zaken honderden mensen vanuit Israël naar Nederland en Duitsland gerepatrieerd. Dat gebeurde in 6 vluchten met een Airbus A330 Multi Role Tanker Transport. Het ging om gestrande reizigers die vanwege de oorlog tussen Israël en Hamas terug naar huis wilden. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 11 tot en met 17 oktober 2023.

Vergroot afbeelding Een Airbus vertrekt.
Archieffoto van een militaire Airbus A330.

De militaire Airbus maakt deel uit van een internationale vliegtuigpool.

Libanon

Een team van Defensie is afgereisd naar Libanon. Dit gebeurt uit voorzorg vanwege de oplopende spanning in het noorden van Israël en zuiden van Libanon.

Vergroot afbeelding Militaire voertuigen rijden door een bos.
Oefening Iron Wolf is begonnen.

Litouwen

Infanterie-, pantserwiel en verkenningsvoertuigen, maar ook vrachtwagens en pick-up trucks. De battlegroup van de enhanced Forward Presence brengt weer veel materieel en zo’n 1.200 militairen op de mat voor Iron Wolf. Tijdens deze grootste multinationale NAVO-training ligt de focus op het verdedigend gevecht. De NAVO gebruikt Iron Wolf om het niveau van de battlegroup te inspecteren.

In aanloop naar Iron Wolf bereidde de battlegroup een grote aanval voor. Voordat een eerste schot is gelost, doorlopen staf en commandanten een nauwgezet proces. Per fase komt informatie vrij over verwachte locaties van vijand en bevriende eenheden, maar ook over luchtsteun, logistiek en medische ondersteuning. Stukje bij beetje krijgt zo’n actie vorm.

In Litouwen draagt Nederland sinds 2017 bij aan de vooruitgeschoven aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO. Nederland levert momenteel 270 tot 300 militairen. De internationale troepenmacht is in het Baltische land om te laten zien dat de NAVO hier paraat staat en om solidariteit uit te stralen met de Litouwse bevolking.

Vergroot afbeelding Militairen sjouwen met materiaal op brug.
Het afbreken van de noodbrug is ook een oefening voor de genisten.

Landmacht demonteert noodbrug

Militairen van de landmacht zijn bezig met het demonteren van een noodbrug over de Dwingelerstroom bij Lheebroek. Die ligt daar sinds vorig jaar mei. De oude brug was niet meer bestand tegen zwaar verkeer.

Defensie plaatste toen de noodbrug over de originele overspanning. Dat was nodig omdat boeren anders hun land niet meer konden bereiken. De komende maanden versterkt de gemeente de oude brug. Dit is daarvoor de beste periode omdat de oogst van het land is.

De militairen zijn naar verwachting tot het eind van de week bezig met het afbreken van de noodverbinding. Voor de genisten is de klus een goede oefening.   

Trainingen Oekraïne

Onder de noemer Operatie Interflex voorzien Nederlandse trainers Oekraïense rekruten in het Verenigd Koninkrijk van een basisopleiding. Dat gebeurt op grote schaal. De Oekraïense militairen krijgen onder meer les in tactiek, schieten, wapenleer en het omgaan met explosieven. Na de 5 weken durende opleiding vertrekken zij naar het front.

Nederlandse militairen trainen ook Oekraïense eenheden in Duitsland. Dat gebeurt onder de vlag van de Europese trainingsmissie EUMAM. Wapenhandelingen, optreden in verstedelijkt gebied en commandovoering staan hierbij centraal. Defensie levert voor EUMAM ook 2 officieren aan het hoofdkwartier in Brussel. Voor de missie werken voorts 6 militairen bij het Special Training Command in het Duitse Strausberg en 1 in het Poolse Zagan. Deze officier werkt bij het Combined Arms Training Command.

Daarnaast levert Nederland 3 militairen die vallen onder het hoofdkwartier van de Amerikaans geleide Security Assistance Group Ukraine. Dat zetelt in het Duitse Wiesbaden. Hierbij wordt ook samengewerkt met een Poolse vooruitgeschoven logistieke hub in Rzeszow, waar een van de militairen werkzaam is.

Verdediging NAVO-grondgebied

De krijgsmacht stelt schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de eerste hoofdtaak van Defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied. Bekijk het overzicht van de Nederlandse militaire bijdrage aan de NAVO op defensie.nl.

Lopende operaties buitenland:

  • In Bosnië en Herzegovina levert een compagnie mariniers een bijdrage aan de troepenmissie Althea. De eenheid heeft meerdere taken: van patrouilles tot ‘crowd and riot control’ en als snelle eenheid om ergens in het land steun te verlenen. Verder zijn er gezamenlijke oefeningen met de Bosnische krijgsmacht. Ook werken 4 Nederlandse stafofficieren en een inlichtingenteam in het land. Zij leveren een bijdrage aan het hoofdkwartier van EUFOR Althea, zodat de missie goed is aan te sturen.
  • Een ongeveer 40-koppig Forensisch Opsporingsteam van de marechaussee doet onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdrijven in Oekraïne. Dat gebeurt inmiddels voor de vierde keer.
  • Zr. Ms. Vlaardingen maakt deel uit van de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). Dit permanente NAVO-vlootverband richt zich op mijnenbestrijding in en rond de Oostzee, de Atlantische Oceaan en de Noordzee.
  • Zr.Ms. Tromp vaart voor het NAVO-vlootverband SNMG1. Dit is het meest noordelijke en een van de snelst inzetbare vlootverbanden van de NAVO. SNMG1 is permanent beschikbaar voor opdrachten vanuit het bondgenootschap.
  • Zr.Ms. Groningen opereert als stationsschip in het Caribisch gebied. Daar wordt het onder meer ingezet voor kustwachttaken en counterdrugsoperaties.
  • Vanuit Erbil werken 3 militairen als adviseur voor de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Aan het hoofdkwartier van de missie (Operation Inherent Resolve) in Koeweit zijn ook 2 Nederlandse stafofficieren toegevoegd. Daarnaast is er 1 gestationeerd in Bagdad. Nederland neemt in Irak verder met 5 militairen deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO (NATO Mission in Iraq). Die is bedoeld om de veiligheidssector te adviseren. Het National Support Element ondersteunt de inzet zowel in Bagdad als in Erbil.
  • In Mali ondersteunen 4 Nederlandse militairen de Europese trainingsmissie EUTM. Voor de missie Minusma is nog 1 militair toegevoegd aan het Duitse contingent in Gao.
  • In Togo dragen 4 militairen bij aan de Amerikaans geleide trainingsmissie Global Peace Operations Initiative (GPOI). Het programma vergroot de capaciteiten van 25 Afrikaanse landen door instructie en training.
  • Militairen van het Fleet Marine Squadron van de Koninklijke Marine vormen de zogenoemde vessel protection detachments. Die beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
  • Nederlandse militairen zijn in het Midden-Oosten betrokken bij missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om onder meer de United Nations Truce Supervision Organization (Untso) en United Nations Interim Force in Lebanon (Unifil).
  • In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de United States Security Coordinator (USSC). Het gaat om 2 burgers en 4 militairen. De missie USSC richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineren de missie.
  • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Qatar (Operation Inherent Resolve).

Operaties/acties binnenland:

  • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie vernietigde afgelopen week 71 explosieven in het hele land.
  • De bewaking van het luchtruim van Nederland gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging van de hele Benelux wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.
  • Defensie draagt bij aan de opvang van Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt in Zeist en op Legerplaats Harskamp in Ede.
  • Defensie is gestopt met het bewaken en beveiligen van de extra beveiligde rechtbank Amsterdam (de Bunker). Hier werden onder meer de zogenoemde Marengo- en Eris-processen gehouden.
  • Defensiecomplex Vriezenveen verzorgt opslag en overslag van goederen die wachten op overdracht aan Oekraïne. Dat gebeurt op verzoek van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken en Klimaat.
  • Defensie slaat in een hangar op Vliegbasis Woensdrecht de wrakstukken op van een begin september in Budel verongelukt vliegtuigje.
  • Militaire specialisten hebben op Vlieland een waterput geslagen. Dit ter voorkoming van onbeheersbare natuurbranden in het gebied.