Eerste Francien de Zeeuw-penning voor pionier op gebied van autisme binnen krijgsmacht

Luitenant-kolonel Marc van der Burgh heeft vandaag de eerste Francien de Zeeuw-penning ontvangen. Deze onderscheiding geldt als erkenning voor pioniers die zich met moed, creativiteit en doorzettingsvermogen inzetten voor een diverse en inclusieve krijgsmacht. De landmachtmilitair kreeg de onderscheiding voor zijn inzet om de krijgsmacht autisme-vriendelijker te maken. Daarmee zorgt Van der Burgh voor meer bewustwording over het onderwerp. Open over zijn eigen ervaringen, baant hij een weg voor collega’s met dezelfde diagnose.

Vergroot afbeelding Van der Burgh houdt een toespraak.
Van der Burgh kreeg de onderscheiding voor zijn inzet om de krijgsmacht autisme-vriendelijker te maken.

De selectiecommissie roemt in het bijzonder de door Van der Burgh getoonde kwetsbaarheid. Door met zijn persoonlijke verhaal ‘op het podium’ te staan, is hij een zichtbaar boegbeeld voor een groep die te vaak nog onzichtbaar is.

Minister Kajsa Ollongren reikte de penning in aanwezigheid van de Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, genomineerden en familieleden van De Zeeuw uit. “Defensie staat voor een grote opgave nieuwe wegen te vinden om nieuwe doelgroepen aan ons te binden. We hebben niet de luxe talent onbenut te laten. Pioniers zoals De Zeeuw en Van der Burgh zijn noodzakelijk voor een sterke krijgsmacht,” aldus Ollongren. Ze roemt het doorzettingsvermogen en de moed van alle genomineerden. “De kracht van deze penning is dat deze voor en door collega’s in het leven is geroepen.”

Autisme-ambassadeur

Van der Burgh ondersteunde de oprichting van het Kenniscentrum Autisme binnen de organisatie. Onderdeel daarvan is de Autisme Ambassade, waarvan hij mede-initiatiefnemer was. Dit netwerk zet zich in om een genuanceerd beeld te schetsen over autisme. De ambassadeurs creëren meer begrip voor deze groep medewerkers. Ook geeft Van den Burgh workshops over autisme op de werkvloer. Alle activiteiten voor een autismevriendelijke omgeving vervult hij naast zijn reguliere werk bij Defensie.