Nieuwe bewindslieden beginnen aan Defensietaak

Minister Ruben Brekelmans en staatssecretaris Gijs Tuinman zijn begonnen aan hun nieuwe taak op het ministerie van Defensie. De Koning beëdigde het kabinet eerder vandaag. 

Vergroot afbeelding Minister Brekelmans en staatssecretaris Tuinman geflankeerd door CDS en SG.
De nieuwe bewindslieden geflankeerd door de secretaris-generaal van Defensie en de Commandant der Strijdkrachten.

De 37-jarige Brekelmans volgt Kajsa Ollongren op. Tuinman neemt het stokje over van Christophe van der Maat.

Als minister is Brekelmans verantwoordelijk voor het algemeen defensiebeleid. Hij gaat onder meer over de toekomstige samenstelling en uitrusting van de krijgsmacht en de inzet.

Vergroot afbeelding Minister Ruben Brekelmans.
Minister Ruben Brekelmans.

Ook internationale zaken als de steun van Oekraïne, het NAVO- en EU-beleid vallen onder zijn verantwoordelijkheid.

Minister Brekelmans: ”Ik kijk uit naar de samenwerking met alle collega’s bij Defensie. De opgave voor Defensie is enorm. Onze veiligheid staat onder druk. Het is daarom essentieel dat we onze krijgsmacht sterker maken en dat we Oekraïne blijven steunen. Dit vraagt meer van onze samenleving en de industrie. Alleen door samen te werken, ook met onze bondgenoten, kunnen we Nederland veilig houden.”

Brekelmans werd in april 2021 Kamerlid voor de VVD. Daarvoor werkte hij bij de ministeries van Financiën en Justitie en Veiligheid.

Vergroot afbeelding Staatssecretaris Gijs Tuinman.
Staatssecretaris Gijs Tuinman.

De 44-jarige Tuinman krijgt de dossiers personeel, materieel en vastgoed. Hij noemt een slagvaardige en veerkrachtige krijgsmacht cruciaal voor onze veiligheid. “De kracht zit in goed getrainde en uitgeruste militairen en de ideeën die hen richting geven. We moderniseren arbeidsvoorwaarden en veteranenzorg en investeren in materieel, digitale slagkracht en meer ruimte. We zetten in op onze eigen defensie-industrie en werken aan de weerbaarheid van de samenleving.”

Als voormalig militair is Defensie geen onbekend terrein voor Tuinman, die sinds eind vorig jaar politiek actief is. Voor de BBB had hij een zetel in de Tweede Kamer.

Budget

Defensie kan deze kabinetsperiode rekenen op € 2,4 miljard extra. Daarmee voldoet Nederland over 2 jaar structureel aan de NAVO-norm. De totale uitgaven voor Defensie in 2024 zijn € 21,4 miljard euro. Dat bedrag wordt gefaseerd verhoogd.

Afscheidsvideo's van de voormalige bewindslieden.