Mijnenjager na oefening direct door naar NAVO-vlootverband

Zr.Ms. Willemstad, duikvaartuig Hydra en de Defensie Duikgroep hebben voor de kust van België 10 dagen naar zeemijnen gespeurd. Dat deden ze samen met NAVO-bondgenoten tijdens de mijnenbestrijdingsoefening Sandy Coast 24. Deze eindigt vandaag. De Willemstad stoomt nu vanuit Zeebrugge op naar het NAVO-vlootverband SNMCMG1 in de Oostzee.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Willemstad vaart over hoge golven
Zr.Ms. Willemstad tijdens de oefening Sandy Coast

Deze Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 richt zich onder meer op het ruimen van explosieven in noordelijke wateren. Een inzet waarvoor ook tijdens Sandy Coast weer volop is getraind.

Robotica

7 schepen en 300 militairen hielden zich bezig met het detecteren en onschadelijk maken van oefenmijnen. Daar waar mijnenjagers niet konden komen, namen duikers het over.

Bij hun werk vertrouwen de duikers volledig op de informatie van onderwaterrobots, zoals autonomous underwater vehicles en remote operated vehicles. Deze robotica is uitermate geschikt om mijnen op te sporen in ondiep water. Duikers schakelen het wapentuig vervolgens snel en doelgericht uit. De marine zet steeds meer in op deze samenwerking tussen mens en technologie.

Infrastructuur op zeebodem

Tijdens Sandy Coast 24 draaide ook de pilot ‘seabed warfare’. Centraal stond de vraag hoe duikers de infrastructuur op de zeebodem kunnen beschermen. Een van de conclusies is dat gering zicht op de Noordzee soms leidt tot problemen met het aflezen van de compacte sensoren die de duikers onderwater meenemen.

Ook hier bieden (toekomstige) onbemande onderwatersystemen uitkomst. Die zijn in staat onder alle omstandigheden goede beelden te maken. Daarop kunnen duikers dan weer anticiperen.

Grote hoeveelheid

Het in de Noordzee bestrijden van zeemijnen en andere projectielen, zoals vliegtuigbommen, blijft belangrijk. Op de bodem liggen er nog vele duizenden. Die zijn daar onder meer gelegd tijdens de Tweede Wereldoorlog of gelost door piloten.

Intensieve samenwerking

Sandy Coast 24 begon op 2 september. Nederland en België wisselen de organisatie van deze jaarlijkse oefening af. Beide landen werken al jaren intensief samen bij mijnenbestrijdingsoperaties. De komende jaren vervangen ze ook gezamenlijk de huidige mijnenjagers voor nieuwe schepen en systemen.