Defensie hoopt met Dienjaar-campagne nóg meer jongeren binnen te halen

Het Dienjaar Defensie slaat aan. Veel jongeren zien er wel wat in om een jaar mee te draaien als militair. In 2024 zijn er al 4.000 nieuwe aanmeldingen. Van de eerste 136-koppige lichting bleven er 102 bij de organisatie. Defensie lanceert vandaag een campagne om nóg meer jongeren warm te maken voor het Dienjaar.

‘365 dagen alles uit jezelf halen’ bestaat uit korte video’s op social media, een commercial in de bioscoop en diverse online advertenties. Op YouTube verschijnen vanaf donderdag verdiepende interviews met Dienjaarmilitairen.

Tijdens het Dienjaar ontwikkelen jongeren zich op zowel persoonlijk als professioneel vlak. Ze krijgen een basisopleiding waarna ze binnen de krijgsmacht meedraaien als collega’s. Na het Dienjaar kunnen ze desgewenst blijven: als militair, burger of reservist.

Ervaringen

Duke maakte deel uit van de eerste lichting. Hij blijft 1 dag in de week als reservist onder de wapenen. 4 vragen over zijn ervaringen.

Waarom koos je ervoor om deel te nemen aan het Dienjaar?

“Ik wilde altijd al iets bij Defensie doen. Dat is de reden dat ik na mijn havo naar het vwo ben gegaan. Ik kreeg al eens voorlichting over het Koninklijk Instituut Marine, maar de bacheloropleiding duurt 4 jaar. Dat was helaas niets voor mij. Ik stond dus een beetje voor een dilemma. Toch ben ik elke dag op werkenbijdefensie.nl blijven kijken. Opeens zag ik iets over het Dienjaar. Toen de inschrijving openstond, wist ik meteen dat dit het was. Uiteindelijk ben ik bij de luchtmobiele brigade geplaatst.”

Je hebt een jaar lang veel geleerd, geoefend en veel zaken gezien die je je niet had kunnen voorstellen. Wat was jouw ‘welkom bij Defensie’-moment?

Duke: “Ik heb me regelmatig tijdens zware oefeningen afgevraagd hoe dit een baan kan zijn. Het is heel zwaar en overweldigend, op een goede manier. In mei gingen we naar ’t Harde om te trainen voor inzet op Curaçao. We moesten met volle bepakking door het bos marcheren en het was bloedheet. Er waren momenten dat ik wilde stoppen, maar de sergeant zei, ‘als je dat doet, ben je niks waard.’ Dat prikkelde me om door te gaan. En uiteindelijk was het het waard, want de training eindigde met een verplaatsing per helikopter. Dat was voor mij het hoogtepunt van het jaar.”

Ongeveer driekwart van de deelnemers blijft na het Dienjaar bij Defensie. Waar denk je dat dit aan ligt?

Duke: “Het verbaast me niets dat er zoveel mensen overblijven. Ik denk dat er veel hetzelfde instonden als ik: een jaar lang kijken of het iets voor je is. Je voor een langere periode vastleggen, durven veel mensen misschien niet. Nu na het Dienjaar durf ik wel te zeggen dat mijn beeld van Defensie is veranderd. Er is hier zoveel mogelijk qua ontwikkeling, zowel persoonlijk als professioneel. Het is uniek werk. Dat ga ik naast mijn studie voortzetten bij Psyops. En ook al werk ik voortaan maar 1 dag per week, ik draag het uniform met de Nederlandse vlag met trots.”

De tweede lichting is vandaag begonnen. Wat jij aan je opvolgers meegeven?

Duke: “Mijn broertje is een van de deelnemers van de tweede lichting, dus ik wil me vooral tot hem richten. Het allerbelangrijkste is dat je heel veel gaat leren. En de snelste manier om dat te doen, is door je kwetsbaar op te stellen. En door te accepteren dat je in een wereld terecht komt waar je niks van weet. Maak gebruik van dit jaar en voel vooral geen schaamte als het even wat moeilijker gaat.”