Opleiding tot IDR-militair

Wil je vanuit een relatieziekenhuis werken bij Defensie? Dan volg je eerst de Opleiding voor Civiel Medisch Personeel (O-CMP). Deze duurt 8 aaneengesloten weken. Tijdens de opleiding leer je de militaire basisvaardigheden. Belangrijke onderdelen van de opleiding zijn ook: oriënteren op de krijgsmacht en persoonlijke vorming. Aan het einde van de opleiding ontvang je een certificaat en word je bevorderd tot officier en beëdigd als militair.

Als ik de opleiding in 1 woord moet samenvatten dan is dat: intens. We betraden een totaal nieuwe wereld met een groep mensen die je niet kende. Diezelfde groep is in een paar weken tijd enorm hecht geworden en kenmerkt zich door saamhorigheid en gelijkwaardigheid. 

Luitenant-kolonel-arts Jan, chirurg in het Maastricht UMC+.

Voor wie is de opleiding bedoeld?

Het IDR is op zoek naar de volgende (para)medisch specialisten:

  • chirurgen;
  • anesthesiologen;
  • anesthesiemedewerkers;
  • operatieassistenten;
  • IC-/SEH-verpleegkundigen;
  • intensivisten;
  • medische beeldvorming- en bestralingsdeskundigen.

Werk je in een van deze functies in een relatieziekenhuis? Laat dan bij de projectmanager van je ziekenhuis of de relatiemanager van het IDR weten dat je interesse hebt.  

Selectieprocedure

Relatieziekenhuizen en Defensie organiseren regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten. Tijdens een voorlichting hoor je wat het betekent om reservist te worden. Een voorlichting bijwonen is een verplichte stap. Hierna volgt een individueel gesprek. Geschikte kandidaten doen de selectiekeuring en krijgen een veiligheidsonderzoek door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). De keuring is dezelfde als voor elke militair en gebeurt bij de afdeling Selectie en Keuringen in Amsterdam.

Waar vindt de opleiding plaats?

Je volgt de opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda en op verschillende locaties in Nederland. De eindoefening vindt plaats in het buitenland.

Door wie wordt de opleiding verzorgd?

De Instructiegroep Opleidingen en Training van het IDR verzorgt de opleiding.

Waarom deze opleiding?

Na het afronden van de opleiding ben je inzetbaar voor Defensie. Samen met je militaire collega’s lever je de beste zorg aan gewonde militairen. Dat vraagt ook van je om je vakgebied zo breed mogelijk te blijven beheersen. Daarmee is het tegelijk een aanvulling op je bijdrage aan de civiele Nederlandse gezondheidszorg.

Lees op de pagina Werken als IDR-militair wat je na de opleiding van het IDR kunt verwachten.

Door deze opleiding heb ik echt waardering gekregen voor militairen van alle rangen en standen. Wat zij allemaal moeten kunnen en weten… Op de eerste dag voelde het wat onwennig om in het groene uniform te lopen, maar nu draag ik het echt met trots.

Tweede luitenant Martine, operatieassistente in NWZ Groep Alkmaar.