Oprichting

Het Garderegiment Grenadiers en Jagers deed zijn intrede in de krijgsmacht op 1 juli 1950. Dit regiment zet de tradities voort van de afdeling Grenadiers en 2 bataljons Jagers die op 7 juli 1829 door Koning Willem I bij Koninklijk besluit zijn opgericht. In de loop van de tijd zijn de Grenadiers en Jagers verschillende keren samengevoegd en opgesplitst.

Vergroot afbeelding Schilderij van Koning Willem I door Joseph Paelinck.
Beeld: Rijksstudio Rijksmuseum
Koning Willem I door Joseph Paelinck 1819.

Oorlogsdreiging

Bij het samenvoegen van de regimenten was er sprake van bezuinigingen en reorganisaties. Aan het opsplitsen lag vaak een oorlogsdreiging ten grondslag. Hierdoor konden de regimenten uitgebreid worden. De laatste samenvoeging dateert van 11 april 1995. Sindsdien zijn de Grenadiers en Jagers weer een verenigd regiment. 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel ‘Air Assault’ GGJ zet de traditie van dit regiment voort. Het regiment als gevechtseenheid bestaat sinds 1950 niet meer.

Tijdens de Koude Oorlog waren de Grenadiers en Jagers afzonderlijke regimenten. Onder elk regiment vielen meerdere infanteriebataljons. Deze kregen in de jaren '50 door reorganisaties een paar keer een nieuw nummer. In deze canon kunnen we niet alle bataljons behandelen, daarom houden we het bij de eenheden die de traditie hebben voortgezet.

Reorganisaties en inkrimping

In het geval van de grenadiers gaat het om 413 Gardebataljon, 11 Gardebataljon en 11 Pantserinfanteriebataljon ‘Garde Grenadiers’. Bij de jagers gaat het om 412 Gardebataljon, 12 Gardebataljon en 12 Pantserinfanteriebataljon ‘Garde Jagers’. De Grenadiers waren in Arnhem gelegerd en de Jagers in Schaarsbergen. Na de Koude Oorlog zijn beide pantserinfanteriebataljons opgegaan in de Luchtmobiele Brigade. Door ingrijpende reorganisaties en inkrimping van het personeelsbestand maken Grenadiers en Jagers sinds 1995 deel uit van 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel. De 3 infanteriecompagnieën van dit bataljon bestaan uit een grenadiercompagnie en 2 jagercompagnieën. De vierde compagnie, de D-Compagnie, vormt een aparte eenheid, maar maakt wel deel uit van het regiment. Daarnaast is er nog de bataljonsstaf.

Naast 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel zijn er nog 2 eenheden die deel uitmaken van het huidige garderegiment:

  • De Staf en stafcompagnie 11 Luchtmobiele Brigade (Air Assault) ‘7 December’;
  • Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers.