Het regiment paraat
Het Garderegiment Grenadiers en Jagers deed zijn intrede in de krijgsmacht op 1 juli 1950. Dit regiment was de voortzetting van de afzonderlijke regimenten Grenadiers en Jagers die sinds 1829 zijn opgericht.
In 1953 is het regiment weer in 2 regimenten opgesplitst om in 1995 weer bij elkaar te komen. De kern van het huidige regiment wordt gevormd door 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel. Daarnaast maken de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers en de Staf stafcompagnie 11 Luchtmobiele Brigade onderdeel uit van het regiment.
Opstand in Brussel
In dit deel van de canon komen de wapenfeiten van het regiment aan bod. De Grenadiers en Jagers ondergingen hun vuurdoop tijdens de opstand in Brussel en de Tiendaagse Veldtocht (1830-1831). Daarna zijn ze betrokken geweest bij de Slag om de Residentie (1940) en de dekolonisatieoorlog in Nederlands-Indië (1945-1949). Deze gevechten hebben de vaandelopschriften opgeleverd die op de pagina’s ‘De traditie van het regiment’ aan bod komen.
Koude Oorlog
Ten tijde van de Koude Oorlog bestonden de Grenadiers en Jagers weer uit 2 afzonderlijke regimenten. Deze periode kenmerkte zich vooral door oefeningen. Alles stond in het teken van een mogelijke aanval van het Warschaupact. Ook is in deze tijd de mechanisatie van de landmacht doorgevoerd. Hierdoor werden de Grenadiers en Jagers ‘onder pantser’ gebracht.
Internationale operaties
Na de Koude Oorlog is het regiment onderdeel uit gaan maken van 11 Luchtmobiele Brigade. Dit concept zorgde wederom voor een vernieuwing voor het regiment. De pantserinfanterie-eenheid werd omgevormd tot een luchtmobiele eenheid, die overal ter wereld zou kunnen optreden. In dit kader is het regiment uitgezonden naar Bosnië-Herzegovina, Irak, Afghanistan en Mali.