Muziek

Muziek is al sinds eeuwen verweven met het militaire leven. Van oudsher diende muziek – met trom en trompet – om signalen te geven aan de troepen. Met muzieksignalen werden orders gegeven op het slagveld (‘aanvallen’) of in de kazerne (‘reveille’). Marsmuziek gaf het tempo aan tijdens het marcheren. En met muziek werden ceremoniële gebeurtenissen opgeluisterd.

Eigen muziekkorps

Niet voor niets waren muziekkorpsen wijd verbreid binnen de landmacht. Zo had lange tijd elk infanterieregiment een eigen muziekkorps, de zogenoemde ‘stafmuziek’. Dat gold ook voor het 1e Regiment Infanterie, het oudste stamonderdeel van het Regiment Infanterie Johan Willem Friso. De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ vindt zijn oorsprong in dit muziekkorps.

Dankzij moderne communicatiemiddelen worden orders niet langer met trommels en trompetten gegeven. Maar de militaire muziek heeft nog steeds een belangrijke functie. Muziekkorpsen zijn het visitekaartje van de krijgsmacht bij vele optredens, zoals taptoes en parades buiten de kazerne.

De regimentsmars

Adjudant S.P. van Leeuwen componeerde in 1961 voor het regiment de defileermars ‘Toujours en Tête’ (Steeds vooraan). De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ speelt de mars, beter bekend als regimentsmars, tijdens belangrijke momenten en ceremoniële gelegenheden.

Luister naar een geluidsfragment van de defileermars.