Op oefening
Een militair heeft een bijzondere taak. De militair is opgeleid om te vechten, niet rücksichtslos, maar weloverwogen en doelgericht. Dat vergt het uiterste van een militair. Het vereist intensieve oefening van 'skills and drills', gericht op het functioneren (maar ook overleven) op het gevechtsveld.
Oefenen voor oorlogstaak
Tijdens de Koude Oorlog was de oorlogstaak van het leger onder NAVO-commando vrij duidelijk. Op de Noord-Duitse laagvlakte bereidde men zich voor op een vooruitgeschoven verdediging (forward defence) tegen een sterke vijand, het Warschaupact. En daarbij konden nucleaire wapens worden ingezet. Daarmee wist de (dienstplichtige) militair wat er moest gebeuren: oefenen! Steeds opnieuw, met nieuwe lichtingsploegen, om de paraatheid op peil te houden.
Oefeningen in het buitenland
Voor het oefenen in grote verbanden waren de Nederlandse oefenterreinen te krap. Daarom week de landmacht regelmatig uit naar het buitenland. Vanaf 1963 beschikte de landmacht over het pantservoertuig AMX Pri. Vanaf toen was die ruimte zeker nodig om het gemechaniseerde gevecht te oefenen.
Het kersverse 42 Infanteriebataljon RLJ kon in 1959 terecht op het Belgische oefenterrein Vogelsang in Duitsland. Daar draaide 42 BLJ een succesvolle bataljonstest. Later dat jaar sloeg 42 BLJ de tenten op in La Courtine. Dat maakte diepe indruk op de manschappen. De meeste Nederlanders kwamen toen namelijk nooit in het verre buitenland. Oefenen in Frankrijk was voor hen een heel avontuur.
Seedorf
De Koninklijke Landmacht stationeerde zich in 1963 in de legerplaats Seedorf. Vanaf dat jaar oefende de landmacht vooral in Duitsland. Op de oefenterreinen Vogelsang, Sennelager en Bergen-Hohne liggen dus heel wat voetstappen van Limburgse Jagers. Zij leerden daar in kou, regen of hitte de fijne kneepjes van het vak. Maar ook de openbare weg, akkers, velden en dorpen waren het toneel van grootschalige manoeuvres. Velen kennen Big Ferro, Saxon Drive, Atlantic Lion en Free Lion als de grote legerkorpsoefeningen buiten de oefenterreinen. Vraag de militairen van toen maar naar hun herinneringen aan die oefeningen: afzien en doorgaan, schelden en doorgaan, lachen en doorgaan, maar vooral verhalen, heel veel sterke verhalen.
Einde Koude Oorlog
De val van de Berlijnse Muur markeerde het einde van de Koude Oorlog. Daarna veranderde het takenpakket van de krijgsmacht ingrijpend. Het leger werd toegerust om in conflictgebieden de vrede en internationale rechtsorde te handhaven of te herstellen. Het werk van de infanterist werd ook anders, veelzijdiger. Dus wist de militair wat er moest gebeuren: oefenen! Steeds opnieuw, voor andere taken en andere gebieden, overal ter wereld.