Samenwerken in grondoptreden
Het Nederlands-Duits samenwerkingsverband van landmachteenheden zorgt dat Defensie kan blijven trainen in grotere verbanden. Defensie zorgt daarmee dat ze haar eerste hoofdtaak beter kan uitvoeren: verdediging van eigen en bondgenootschappelijk grondgebied. Ook kan Defensie daarmee beter haar eigen taken uitvoeren, en die binnen de NAVO en EU. Sinds 2023 zijn alle gevechtsbrigades van de landmacht verbonden met een Duitse divisie.
Integratie landmachteenheden
Verschillende Nederlandse en Duitse landmachteenheden gaan in elkaar op. Deze integratie zorgt dat Nederland en Duitsland samen ervaring opbouwen. Ervaring die ze kunnen gebruiken tijdens (gezamenlijke) inzet voor de NAVO of EU. Beide landmachten zijn dan niet alleen vaker, maar ook op meer gebieden inzetbaar.
De samenwerking stimuleert ook het samen ontwikkelen van de organisatie, de werving van personeel en materieel en het onderhoud daarvan.
Beide landmachten willen de opbouw en inrichting van landeenheden in de toekomst verder op elkaar afstemmen. Ze willen de gezamenlijk commandostructuur versterken en zoveel mogelijk zaken op elkaar afstemmen. Bijvoorbeeld systemen, materieelbehoefte en het ontwikkelen van kennis en de manier van werken (doctrine).
De Nederlandse landmacht integreert niet volledig met de Duitse landmacht. De landmachtstaf in Utrecht stuurt nog steeds de geïntegreerde gevechtsbrigades aan. Nederland en Duitsland besluiten zelf of ze hun militairen inzetten en onder welke voorwaarden. Ook blijven de Nederlandse eenheden die wel zijn samengevoegd met een Duitse divisie nog steeds zelfstandig inzetbaar.
Geïntegreerde landmachteenheden
1 German/Netherlands Corps
Het Duits-Nederlands Legerkorps werd in 1995 opgericht in Münster in Duitsland: 1 German/Netherlands Corps (1 GNC). 1 GNC is een High Readiness Forces Headquarters van de NAVO, een hoofdkwartier dat snel overal ter wereld operaties kan aansturen. Het personeel komt vooral uit Nederland en Duitsland, maar de eenheid bestaat uit 12 nationaliteiten. De commandant en zijn plaatsvervanger komen afwisselend uit Duitsland en Nederland.
11 Luchtmobiele Brigade
Sinds 2014 maakt 11 Luchtmobiele Brigade (11 LMB) onderdeel uit van de Duitse Division Schnelle Kräfte (DSK). Dit is een Duits-Nederlandse snelle interventie airborne-eenheid. Nederland levert de plaatsvervangend divisiecommandant en staffunctionarissen voor de staf van de DSK. Duitsland levert staffunctionarissen voor 11 LMB.
43 Gemechaniseerde Brigade
Sinds 2016 maakt 43 Gemechaniseerde Brigade deel uit van de Duitse 1. Panzerdivision (eerste Pantserdivisie). Dankzij deze integratie beschikt Nederland weer over gevechtstanks. Onderdeel van de integratie is namelijk het binationale 414 Tankbataljon met daarin een Nederlands tankeskadron. 414 Tankbataljon gebruikt Duitse gevechtstanks, en Defensie kan het Nederlandse tankeskadron gebruiken voor eigen inzet.
13 Lichte Brigade
Sinds 2023 maakt 13 Lichte Brigade deel uit van de Duitse 10. Panzerdivision (tiende Pantserdivisie). Nederland levert daarbij allereerst uitwisselingsofficieren voor de staf van 10. Panzerdivision. En Duitsland levert dan uitwisselingsofficieren voor de staf van 13 Lichte Brigade. Door die uitwisseling kunnen procedures, trainingen en oefeningen beter op elkaar worden afgestemd. Later krijgt 13 Lichte Brigade een Duits bataljon.
Video: Internationale samenwerking door de landmacht
Vrijheid in Nederland begint bij internationale stabiliteit. We zijn een exportland en verdienen onze boterham buiten de grenzen. Onrust in het buitenland heeft daarom direct impact op onze open economie en samenleving. Vrijheid in Nederland begint dus bij die van anderen.
De ervaring van de Koninklijke Landmacht in internationale samenwerking gaat al eeuwen terug. Sinds de Tweede Wereldoorlog kunnen we niet meer zonder onze NAVO- en EU-partners. Nederland gaat vrijwel nooit meer alleen op missie. Samenwerken maakt ons zoveel sterker. Met onze belangrijkste partnerlanden gaan we steeds een stapje verder in het uitwisselen van mankracht en kennis. Militairen oefenen samen op elkaars terrein, delen hun materiaal en stemmen inkoop en onderhoud onderling af om kosten te besparen. De samenwerking met de Duitsers loopt hierin voorop. Al sinds 1995 hebben we een Duits-Nederlands legerkorps. We integreerden de Nederlandse 11 Luchtmobiele Brigade in de Duitse Division Schnelle Kräfte in 2014. Het was voor het eerst binnen de NAVO dat 2 eenheden uit 2 verschillende landen onder hetzelfde bevel vallen.
Wij en onze partners staan klaar om te werken aan een stabiele wereld om ons heen. Onze grenzen vervagen. Internationale stabiliteit is de sleutel naar het behoud van onze veiligheid. Zodat alle mensen in Nederland in vrede en vrijheid kunnen blijven leven.