43 Gemechaniseerde Brigade
43 Gemechaniseerde Brigade is dankzij zijn (gepantserde) voertuigen over grotere afstanden snel inzetbaar. Voor gevechts- of vredesoperaties of inzet bij rampen en calamiteiten wereldwijd. Maar ook voor ceremoniële taken en ter ondersteuning van civiele autoriteiten. Voor hen is de brigade bij crisissituaties het eerste aanspreekpunt in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland en Utrecht.
Video: 43 Gemechaniseerde Brigade
De krachtpatser van de landmacht: 43 Gemechaniseerde Brigade. Deze brigade kan opereren in het hoogste geweldsspectrum. De gepantserde rups- en wielvoertuigen zijn kenmerkend.
De gevechtskracht komt voort uit een hoge mate van bescherming, snelheid en terreinvaardigheid. Zo vormen de Leopard-gevechtstank, het CV90-Pantserinfanterievoertuig en het Fennek-verkenningsvoertuig de ruggengraat van de brigade. Het tonen van de spierballen is soms al voldoende. Maar als het moet deinzen ze ook niet terug om de vijand een harde slag toe te brengen.
Ook binnen de landsgrenzen is deze eenheid actief. Ze staan altijd klaar bij crisissituaties, hoofdzakelijk in de noordelijke helft van Nederland. Een van de specialismen is een CBRN-team: chemisch, biologisch, radiologisch en nucleair. Dit team komt in actie bij gerelateerde incidenten in heel Nederland en traint hulpdiensten, zoals brandweer en politie.
Een andere inzet: Advanced Search Team, dat het ministerie van Justitie ondersteunt bij zoekacties naar bijvoorbeeld wapens, drugs en geld.
Zo verdedigen ook zij de belangen van Nederland. Wereldwijd.
Duits-Nederlandse samenwerking
43 Gemechaniseerde Brigade is sinds 17 maart 2016 onderdeel van de 1e Duitse Pantserdivisie. Het 414 Tankbataljon van 43 Gemechaniseerde Brigade is een volledig geïntegreerd Duits-Nederlands bataljon. Deze samenwerking is uniek binnen de NAVO.
Gemechaniseerd
Gepantserde (rups)voertuigen vormen de kern van een gemechaniseerde brigade. Het Fennek-verkenningsvoertuig en het CV90-infanteriegevechtsvoertuig zijn de ruggengraat van de brigade. Met deze voertuigen kan de eenheid in alle soorten terrein optreden. Dankzij intensieve samenwerking met Duitsland beschikt de brigade ook over operationeel inzetbare Leopard 2 A6-gevechtstanks.
Eenheden
De brigade bestaat uit de volgende eenheden:
- 414 Tankbataljon;
- 44 Pantserinfanteriebataljon Johan Willem Friso;
- 45 Pantserinfanteriebataljon Oranje Gelderland;
- 43 Brigadeverkenningseskadron Huzaren van Boreel;
- 11 Pantsergeniebataljon;
- 43 Geneeskundige Compagnie;
- 43 Herstelcompagnie;
- 10 Infanteriebataljon Bewaken Beveiligen Korps Nationale Reserve.
Daarnaast heeft de brigade een CBRN-team (chemisch, biologisch, radiologisch en nucleair). Deze ontsmettingsgroep komt in actie bij CBRN-incidenten en staat paraat voor heel Nederland. Ook traint het hulpdiensten zoals brandweer en politie.
Materieel
De brigade beschikt over:
- Leopard 2 A6-gevechtstank;
- CV90-infanteriegevechtsvoertuigen;
- Fennek-verkenningsvoertuigen;
- ontsmettingssystemen.
Daarnaast heeft de brigade vervoers- en geniecapaciteit zoals 4-tonners, het MLC-wegenmatsysteem en geneeskundig materieel.
Locaties
De Johannes Postkazerne bij het Drentse Havelte is de hoofdlocatie. Daarnaast werken er militairen van de brigade op kazernes in Wezep, ‘t Harde en het Duitse Bergen en Oldenburg.
Embleem
Het embleem van 43 Gemechaniseerde Brigade toont een bizon. De bizon symboliseert de stootkracht van de brigade. Het is een vreedzaam dier maar als je hem kwaad maakt, laat hij zijn enorme kracht zien. De grote, sterke bizon is bovendien snel. Al deze kenmerken zijn terug te vinden bij 43 Gemechaniseerde Brigade. De brigade is snel inzetbaar, maar demonstreert zijn kracht pas als de situatie daar om vraagt.