Oud-Engelandvaarder Rudi Hemmes diende Nederland tot het eind

Generaal-majoor buiten dienst Rudi Hemmes is gisteren op 99-jarige leeftijd in Den Haag overleden. Hemmes was Engelandvaarder in de Tweede Wereldoorlog.

Vergroot afbeelding Generaal-majoor b.d. Rudi Hemmes.
Beeld: fuseliers.nl.

Zijn strijd tegen de bezetter begon met kleine verzetsdaden. Eind 1943 besloot de latere luchtmachtgeneraal met een jeugdvriend naar Engeland te gaan. Daar kwamen ze via omzwervingen in februari 1944 aan. In Wolverhampton meldden ze zich bij de Prinses Irene Brigade. Op 8 augustus 1944 landde Hemmes met de 1.100 man sterke brigade op de stranden van Arromanches in Normandië. Daarvandaan hielp hij bij de bevrijding van Nederland. 

Hemmes bleef na de oorlog bij Defensie en maakte als militair carrière bij de luchtmacht. Hij was onder meer commandant van de Luchtmacht Kaderschool, adjudant van de minister van Defensie en commandant van het Commando Logistiek en Opleidingen.

Op scholen vertelde hij de jeugd over de oorlog. Het was een van zijn manieren om de herinnering aan de oorlog levend te houden.

Hemmes was ook voorzitter van de Stichting Genootschap Engelandvaarders, de Stichting Samenwerkend Verzet 1940-1945 en de Vereniging Oud Strijders Prinses Irene Brigade.

Boegbeeld

Het huidige Garderegiment Fuseliers Prinses Irene noemt Hemmes zijn boegbeeld. "Hij heeft zich ingezet voor veteranen, jong en oud. Hij was verweven in alle verenigingen van het regiment. Het overlijden van Rudi is dan ook een groot verlies, dat in alle generaties gevoeld zal worden."

Hemmes werd vele malen onderscheiden, onder meer met het Kruis van Verdienste, het Verzetsherdenkingskruis en het Oorlogsherinneringskruis. Ook kreeg hij diverse hoge buitenlandse onderscheidingen. In 2013 werd hij ereburger van Den Haag.