Periode 1990-2022

Begin jaren '90 vervullen vrouwen in toenemende mate ook operationele en technische functies. Ze vechten, varen en vliegen voor de krijgsmacht. Ook gaan ze voor VN-operaties op uitzending naar onder meer Namibië, de Golfregio, Irak, Turkije, Cambodja en voormalig Joegoslavië. Defensie werft actief vrouwen.

Vanaf 1990 kunnen vrouwen herintreden en mogen ze (beperkt) in deeltijd werken. Zowel mannen als vrouwen krijgen recht op 6 maanden onbetaald ouderschapsverlof. Een jaar later volgt een regeling voor werk- en rusttijden rond zwangerschap en bevalling. Defensie huurt ook kinderopvang in.

Actieplan

De inbreng van vrouwelijke militairen in vredesmissies krijgt in 2000 een impuls door VN-resolutie 1325. Die benadrukt het belang van de participatie van vrouwen in conflictmanagement, vredesonderhandelingen en wederopbouwprocessen. Defensie werkt dit uit in een nog steeds actief Nationaal Actieplan.

De afgelopen decennia komen vrouwen op alle functies binnen de krijgsmacht. Ze worden bataljonscommandant, commandant op een schip of vlieger. Ook mogen ze naar de infanterie en het Korps Mariniers en kunnen het schoppen tot generaal.

Onderzeedienst

In 2019 versterken vrouwen zelfs de Onderzeedienst. Eerst als proef, die vooral bedoeld is om te beoordelen welke leefregels nodig zijn. Sinds 2020 zijn vrouwen officieel welkom als bemanningslid op onderzeeboten.

Dienstplicht

De dienstplicht in Nederland bestaat nog steeds. Sinds 1 januari 2020 geldt de dienstplicht ook voor vrouwen. Net als mannen ontvangen zij in het jaar dat ze 17 zijn of worden, de dienstplichtbrief. Ze worden niet meteen opgeroepen, omdat de opkomstplicht sinds 1997 is uitgesteld.

Meer vrouwen

Defensie wil een meer diverse werkgever zijn. Meer diversiteit maakt de organisatie sterker. Sinds 2022 streeft Defensie ernaar dat in 2030 3 van de 10 medewerkers een vrouw is (zowel bij militairen als bij burgers). Dit betekent bijvoorbeeld dat bij gelijke geschiktheid tussen mannen en vrouwen de voorkeur naar een vrouw gaat.

Op de pagina Aantallen personeel is te zien hoeveel vrouwelijke militairen en vrouwelijke burgers bij Defensie werken.