‘Brothers in arms’ geëerd na inzet in steeds onrustiger wordende wereld
“Hoe soepel ga je in een gevechtssituatie om met regels en procedures? Kies je voor de can do mentaliteit die wij hier in Nederland graag koesteren? Of houd je liever vast aan gemaakte afspraken?” Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Onno Eichelsheim stelde de vragen en plein public voor zo’n 550 militairen, terug van een uitzending.
Het merendeel diende 6 maanden in Litouwen waar ze soms de genoemde afwegingen moesten maken.
Vandaag kregen ze allen in Gorinchem de Herinneringsmedaille Internationale Missies.
“Wat spreek je af, als je Noorse collega’s omhoog zitten met een onderdeel van de Leopardtank en wij die nog wel op de plank hebben liggen?”, vervolgde Eichelsheim, eraan toevoegend dat het soms onbeduidende vragen lijken.
“Maar in oorlogssituaties wil je juist deze issues tot in detail in de vingers hebben. Dan moet je elkaar blind kunnen vinden en vertrouwen.”
900 Force Protection-taken in Irak
Dat gold volgens hem ook voor de militairen in Irak, die er 4 maanden militaire en civiele NAVO-adviseurs beveiligden.
8-koppige teams voerden rond Bagdad meer dan 900 zogenoemde Force Protection-taken uit, “in uitdagende omstandigheden”, wist de CDS, en met Poolse collega’s, die hij complimenteerde met hun mentaliteit. “Ook hen kon je letterlijk ’s nachts uit bed bellen voor een belangrijke klus. In Nederland houden we dan nog wel eens rekening met wat kritische vragen vooraf. Maar daarvan was hier geen sprake. Ik durf te zeggen dat een groot deel van dat Poolse vertrouwen ligt aan het feit dat júllie hen voor 100% opnamen in het team. Als Brothers in arms.”
Raketten en drones
Iets verderop in Irak zat het vandaag geëerde helikopterdetachement. De militairen hadden het volgens de generaal in het begin niet makkelijk bij 40 graden, geen airco en af en toe een zandstorm. “Bovendien kwam de onrust door conflicten heel dichtbij”, blikte hij terug. “Diverse keren klonk ’s nachts het bunkeralarm. De eerste Iraanse vergeldingsaanval op Israël, met raketten en drones, ging ook recht over jullie hoofden heen. Het gebrek aan vrede en veiligheid was dus voelbaar.”
Desondanks zijn de helikopters opgebouwd, verliepen testvluchten succesvol en werd het detachement operationeel.
Complex werk
In dezelfde regio namen Nederlandse militairen deel aan kleinere missie. 4 Nederlanders werkten vanuit Jeruzalem, 2 vanuit Ramallah. Beide groepen konden na de Hamas-aanval in Israël op 7 oktober hun werk niet meer doen.
Eichelsheim: “Dat is een sombere boodschap, die bewijst hoe complex ons werk kan zijn. En toch blijven wij ons inzetten. Want vrede en veiligheid zijn het waard om voor te vechten, onder álle omstandigheden.”
Ballistische raket
Dat ervoeren ook de collega’s die in Erbil (Irak) werken aan de hervorming en herstructurering van het Koerdische leger, de Peshmerga. “Ook bij jullie ging het bunkeralarm vaak af. De waarschuwing voor een ballistische raket, die binnen een minuut zal inslaan, went natuurlijk nooit”, zei de CDS. “Maar binnen die realiteit boekten ook jullie klinkende resultaten. Dit voorjaar zijn 2 Peshmerga-divisies full operation capable verklaard. Een belangrijke mijlpaal, mede dankzij jullie.”
Stap naar vóren
Aangetreden stonden ook zo’n 30 militairen die individueel waren uitgezonden op uiteenlopende plekken.
“De meeste mensen leren we om bij gevaar een stap achteruit te doen”, zei Eichelsheim. “Bij Defensie zetten we juist dan een stap naar vóren. Jullie hebben dat gedaan in Bahrein, Irak, Israël, Libanon, Litouwen, Qatar, de Palestijnse gebieden en in de Straat van Hormuz. Voor de mensen daar, maar ook voor onszelf.”
“Vrijheid, veiligheid en vrede spreken nooit vanzelf”, benadrukte Eichelsheim. “Dit ervaren we de laatste jaren steeds sterker. Elke dag hebben we daarom mensen nodig, om een stap naar voren te zetten.”