Gevechtsinsignes voor door go-fast geramde militairen

Het gebeurt niet dagelijks dat er bij Defensie Gevechtsinsignes worden uitgereikt. Vandaag zelfs 2 keer. Militairen die in juni betrokken waren bij een drugsonderschepping in het Caribisch gebied ontvingen ze. Ze werden tijdens deze counterdrugsoperatie zeker 2 keer geramd door de go-fast van de verdachten. Vanuit zelfverdediging en om de boot te stoppen zagen zij zich genoodzaakt om te vuren.  

Vergroot afbeelding Uitreiking van gevechtsinsignes.
2 bemanningsleden van Zr.Ms. Groningen kregen het Gevechtsinsigne.

Het gaat om 2 bemanningsleden van de toen als stationsschip opererende Zr.Ms. Groningen. Ook 3 leden van het Fleet Marine Squadron krijgen de insigne, maar dat gebeurt op een later moment. De 5 zaten aan boord van een van de FRISC’s die midden in de nacht was ingezet om het verdachte bootje te stoppen. De go-fast vervoerde mogelijk honderden kilo’s drugs.

Omdat de 3 verdachten de bevelen om zich over te geven negeerden, zette de snelle onderscheppingsboot de achtervolging in. Hierbij werd de FRISC enkele keren geramd, waarbij deze flink beschadigd raakte. Om de go-fast te stoppen en vanuit zelfverdediging is op de go-fast geschoten, waarna deze in brand vloog terwijl die tegen de FRISC aanlag. De opvarenden raakten te water en verdwenen uit zicht. Er is nog lang naar ze gezocht, maar zonder resultaat.

Levensbedreigende situatie

Voor hun acties in deze levensbedreigende situatie, zijn de militairen vandaag in Den Helder onderscheiden. Dat gebeurde aan boord van het schip dat 4 maanden geleden nog ‘hun’ stationsschip was. Daar was vandaag de commando-overdracht. “Ik heb enorm veel respect voor de toewijding waarmee jullie toentertijd hebben gehandeld”, zei oud-commandant van de Groningen kapitein-luitenant ter zee Joeri van Campo. “Ondanks de spannende situatie zijn jullie hier professioneel en zeer kundig mee omgegaan.”

Gevechtsinsigne

Militairen komen in aanmerking voor het Gevechtsinsigne als ze deelnamen aan een militaire operatie, waarbij sprake was van vijandelijk optreden met direct vuur of vergelijkbare gevechtsomstandigheden.