Waar vind ik alle onderzoeken, rapporten en documenten?
De informatie over burnpits vindt u op defensie.nl/burnpits. Op deze pagina staan ook de onderzoeken van het Institute for Risk Assessment Sciences van de Universiteit Utrecht (IRAS) en het Coördinatiecentrum Expertise Arbeidsomstandigheden en Gezondheid van Defensie (CEAG).
U vindt hier links naar een overzicht van Kamerbrieven en andere Kamerstukken en het Defensiemeldpunt Burnpits van het Centrum voor Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel (CAOP).
Wat is er gebeurd sinds de oprichting van het Defensiemeldpunt Burnpits?
- Vlak na de oprichting begin 2019 voerde het Coördinatiecentrum Expertise Arbeidsomstandigheden en Gezondheid van Defensie (CEAG) een eerste beschouwing uit. Het CEAG analyseerde de binnengekomen meldingen en deed literatuuronderzoek naar 46 publicaties over de uitstoot van burnpits. Het CEAG deelde de resultaten in april 2019 met de melders en de Tweede Kamer.
- De Tweede Kamer wilde een validatie van de CEAG en daarom verzocht Defensie het Institute for Risk Assessment Sciences van de Universiteit Utrecht (IRAS) om beide CEAG-onderzoeken (het literatuuronderzoek en de analyse van de meldingen) te controleren op juistheid. Defensie vroeg het IRAS ook om een verdiepend literatuuronderzoek te doen. De resultaten van het validatieonderzoek deelde zij in maart 2020 met de melders en de Tweede Kamer.
- In november 2020 analyseerde het CEAG alle meldingen die tussen 4 februari 2019 en 26 juni 2020 binnenkwamen bij het Defensiemeldpunt Burnpits.
- In mei 2021 ronde het IRAS haar verdiepende literatuuronderzoek af. De uitkomsten van de analyse van de meldingen door het CEAG en de resultaten van het IRAS zijn aangeboden aan de melders en de Tweede Kamer.
Waarom was aanvullend literatuuronderzoek nodig na het 1e onderzoek van het CEAG?
Het Coördinatiecentrum Expertise Arbeidsomstandigheden en Gezondheid van Defensie (CEAG) concludeerde dat de publicaties in de literatuur geen eenduidig beeld geven over de mogelijke relatie tussen gezondheidsklachten en de uitstoot van burnpits. Uit de meldingen waren ook geen conclusies te trekken over de relatie tussen blootstelling aan de uitstoot van burnpits en gezondheidsklachten bij (oud-)Defensiemedewerkers. Het validatieonderzoek van het Institute for Risk Assessment Sciences van de Universiteit Utrecht (IRAS) over het CEAG-rapport bevestigde deze uitkomsten.
Defensie wilde daarom meer duidelijkheid krijgen over een mogelijke relatie tussen gezondheidsklachten en de uitstoot van burnpits. Ze verzocht het IRAS daarom ook een aanvullende studie te doen naar de beschikbare literatuur.
Waarom duurde het aanvullende literatuuronderzoek van het IRAS 2 jaar?
Het kost tijd om iets zorgvuldig, volledig en nauwkeurig te onderzoeken. Deze punten waren het belangrijkste bij het onderzoek.
Wat zijn de resultaten van het aanvullende literatuuronderzoek door het IRAS en word je ziek van blootstelling aan burnpits?
Het is mogelijk dat door de uitstoot van burnpits gezondheidsproblemen bij militairen kunnen optreden.
Uit onderzoeksresultaten kon alleen niet worden beoordeeld hoe groot de kans is dat dit echt gebeurt en om welke gezondheidsproblemen het dan precies zou gaan. Dit ligt aan de blootstelling en aan de hoeveelheid waarin militairen zijn blootgesteld. Verschillende zaken spelen daarbij een rol:
- De afstand tot een burnpit;
- Meteorologische factoren zoals de windrichting;
- Het soort afval dat werd verbrand;
- Hoe vaak en hoe lang iemand is blootgesteld.
Van deze zaken is te weinig informatie beschikbaar voor militairen die betrokken waren bij de afvalverwerking. En ook voor militairen die op grotere afstand van de burnpits werkten.
Net als bij elke andere brand komen bij de verbranding in burnpits verschillende stoffen vrij: fijnstof, verbrandingsgassen en andere verbrandingsproducten. Op tientallen tot enkele honderden meters kunnen deze stoffen in risicovolle, ongezonde concentraties aanwezig zijn.
Hoe gaat het nu verder? Wordt er nog meer onderzoek gedaan?
Het onderzoek van het Institute for Risk Assessment Sciences van de Universiteit Utrecht (IRAS) biedt helaas maar voor een deel duidelijkheid. Defensie onderzoekt de haalbaarheid van volgonderzoek waarbij gedacht wordt vanuit de gezondheidsklachten van diegenen die zich meldden.