Slikproblemen (dysfagie)
Als u problemen hebt met slikken, kunnen logopedisten van het Militair Revalidatie Centrum (MRC) Aardenburg u ondersteunen bij slikrevalidatie. Slikproblemen ontstaan bij hersenaandoeningen, een operatie in het hoofd-halsgebied en ouderdom.
Kenmerken en gevolgen van slikproblemen
Slikproblemen zijn niet zonder gevolgen. Door slikproblemen kunt u te maken krijgen met gewichtsverlies en u kunt minder plezier beleven aan eten en drinken. Maar u kunt er ook een longontsteking door oplopen. Als er deeltjes voedsel of drank in uw luchtpijp terechtkomen, hebt u misschien niet de kracht om dit op te hoesten. Dan komt het voedsel in het longweefsel terecht. Zo kan een longontsteking ontstaan.
U herkent slikproblemen aan:
- speekselverlies;
- knoeien;
- moeite met kauwen;
- bijten op lip, wang of tong;
- smaakverlies;
- moeite met het wegkrijgen van eten;
- verslikken.
Logopedie voor slikproblemen
De logopedist kijkt hoe uw mondgebied beweegt en hoe het gevoel in en om uw mond is. De verschillende fasen van slikken worden bekeken. Verder wordt gekeken naar de voorwaarden die u nodig hebt om veilig te kunnen slikken zoals hoestreflex, de dikte van het voedsel en op wat voor manier u bepaalde voeding moet eten en drinken.
De logopedist geeft ook persoonlijk slikadvies en start een intensieve slikrevalidatie om uw slikken te verbeteren.
Als de slikproblemen ernstig zijn en u niet meer zelfstandig kunt eten, plaatst de logopedist in sommige gevallen een sonde. U krijgt dan voeding toegediend door een flexibel slangetje die via uw neus naar uw maag loopt.
Soms is een Flexibele Endoscopische Evaluatie van het Slikken (FEES) nodig. De logopedist voert de FEES uit. Voor de FEES is een verwijzing nodig.
U kunt zelf bij slikken alvast letten op:
- Een goede houding (zit rechtop met uw kin iets naar uw borst).
- Een rustige omgeving tijdens het eten en drinken.
- Als u zich verslikt in drinken: hoest krachtig en leun eventueel voorover. Sla niet op uw rug.
- Als u zich verslikt in eten: hoest krachtig en buig voorover. Laat iemand stevig tussen uw schouderbladen stoten als u dreigt te stikken, om zo het voedselbrok los te krijgen.
- Schakel bij ernstige benauwdheid de hulp in van een arts of de verpleging.
Bel voor vragen
Voor vragen kunt u bellen met de afdeling logopedie op telefoonnummer (0343) 59 83 44.