Cognitieve revalidatietherapie
Een neuropsycholoog kan met neuropsychologisch onderzoek vaststellen of er iets veranderd is aan uw cognitief functioneren. Als er niet-aangeboren hersenletsel (NAH) bij u wordt vastgesteld kunt u cognitieve revalidatietherapie (CRT) krijgen.
Cognitie is ons denkvermogen
Cognitie heeft te maken met het opnemen, verwerken en opslaan van informatie in onze hersenen. De kennis en vaardigheden die we opslaan, gebruiken we in ons dagelijks leven.
Cognitie bestaat uit verschillende cognitieve functies, die elkaar beïnvloeden. We kunnen die functies verdelen in tempo, aandacht, taal, perceptie, geheugen en executieve functies.
- Het tempo is de snelheid waarmee we informatie in onze hersenen verwerken. Dit is het moment waarop onze zintuigen informatie opnemen tot en met het moment waarop wij iets met deze informatie doen.
- Met aandacht verwerken we prikkels (invloeden van buitenaf) die voor ons belangrijk zijn.
- Door taal kunnen we informatie uitwisselen met anderen.
- Als we betekenis geven aan binnenkomende prikkels noemen we dat perceptie. We herkennen en interpreteren dan die prikkels.
- Het geheugen zorgt dat we informatie opslaan en dat we die ook weer kunnen ophalen. Het kan gaan om persoonlijke ervaringen en feitelijke kennis, maar ook om vaardigheden zoals koffie zetten of rekenen.
- De executieve functies zien we als de centrale regelaar van ons brein. Ze zijn vooral belangrijk in situaties die we niet op routine kunnen afhandelen. Het gaat dan om complexe en/of nieuwe situaties waarin we flexibiliteit en aanpassingsvermogen nodig hebben.
NAH (niet aangeboren hersenletsel)
Als we NAH oplopen, dan kunnen onze cognitieve functies en/of hun onderlinge (samen)werking veranderen. U kunt dan sneller afgeleid zijn, moeite hebben met meerdere dingen tegelijk doen, dingen vergeten, minder initiatief nemen, minder goed plannen en organiseren en inzicht verliezen in uw eigen functioneren. De meeste mensen houden aan NAH beperkingen over die in het dagelijks leven problemen kunnen geven. U bent bijvoorbeeld minder zelfredzaam.
De cognitief revalidatietherapeut
Afgenomen cognitieve functies kunnen blijvend zijn. Onze hersenen zijn helaas geen spier die u kunt trainen. Daarom zoekt een cognitief revalidatietherapeut samen met u naar een goede manier om met de cognitieve beperkingen om te gaan, zodat deze zo min mogelijk problemen geven in uw dagelijks leven. Tijdens de therapie legt de cognitief revalidatietherapeut uit wat NAH en cognitie zijn. U leert hoe uzelf cognitief functioneert en wat de invloed van NAH hierin is. U leert omgaan met NAH door slimme trucjes met hulpmiddelen en compensatiestrategieën. Ook traint u vaardigheden die door uw NAH moeilijker werden zoals klokkijken en rekenen.