Meer ruimte nodig voor Defensie

Defensie heeft meer ruimte nodig om Nederland veilig te houden. Dit is nodig omdat de veiligheidssituatie in de wereld verandert. De Nederlandse krijgsmacht richt zich meer op het beschermen van het eigen grondgebied en dat van NAVO-bondgenoten. Voor deze taak heeft Defensie niet alleen meer militairen en materieel nodig, maar ook meer ruimte in Nederland. Bijvoorbeeld voor kazernes, opslagplaatsen, laagvlieggebieden en oefenterreinen.

Geschikte ruimte onderzocht

Het onafhankelijk ingenieuringsbureau ANTEA group voert een Plan- milieueffectrapportage (PlanMER) uit. Dat is een onderzoek om te bepalen wat de beste plek of manier is om te bouwen, oefenen of vliegen. Denk aan bijvoorbeeld aan de invloed van een nieuwe munitieopslag of meer vlieguren voor helikopters op de omgeving, natuur, het milieu en geluid.

De uitkomsten van dit onderzoek gebruikt het kabinet om de meest geschikte locaties voor de verschillende ruimtebehoeften vast te stellen (voorkeursalternatieven). Dat gebeurt in het ontwerp Nationale Beleidsvisie Ruimte voor Defensie.

Eerlijke verdeling ruimte

Defensie weet dat de vraag naar ruimte in Nederland groot is, en dat er weinig ruimte beschikbaar is. Daarom wordt wat Defensie nodig heeft afgewogen tegen andere belangen in Nederland. Denk aan woningbouw, energietransitie en natuurgebieden. De beslissing over de uiteindelijke verdeling van ruimte in Nederland ligt bij het kabinet en wordt uitgewerkt in de landelijke Nota Ruimte.

Defensie oefent ook veel in het buitenland, bijvoorbeeld voor berg-, winter- en jungletrainingen of het opleiden van jachtvliegers in de Verenigde Staten. Dit is nodig om de taken van de krijgsmacht uit te kunnen voeren. Nederlandse militairen kunnen dus in het buitenland oefenen, maar moeten ook ruimte bieden aan bondgenoten om in Nederland te oefenen. Zoals bijvoorbeeld de jaarlijkse internationale oefening Frisian Flag vanaf Vliegbasis Leeuwarden.

Meedenken

U kunt meedenken over de plannen van Defensie. Eerder al toen de eerste mogelijke locaties bekend werden kon u reageren (zienswijze indienen). Tijdens informatiebijeenkomsten is ook ruimte voor uw mening. Het volgende moment is als het kabinet de voorkeurslocaties vaststelt. Dan verschijnen ook de onderzoeksresultaten. Defensie verwacht dat het kabinet dit in 2025 doet.

Meer over hoe u mee kunt denken met de plannen van Defensie leest u in het participatieplan. Heeft u vragen of suggesties, kijk op de contactpagina hoe u met ons in contact kunt komen.

Volg het laatste nieuws

U kunt zich abonneren op nieuws over dit onderwerp. Zo blijft u op de hoogte van de nieuwsberichten over het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie.