De stappen in het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie
Lees hier welke stappen Defensie al heeft genomen en nog gaat nemen in het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie.
Tijdlijn Ruimte voor Defensie
-
Genomen stappen
-
De veiligheidssituatie in Europa en de rest van de wereld is verslechterd. Om Nederlands eigen grondgebied en dat van de NAVO-bondgenoten te beschermen, moet Defensie groeien. Daar is ruimte voor nodig. Staatssecretaris van Defensie kondigde daarom de start aan van het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie (NPRD).
-
Zoeken naar een geschikte locatie begint bij beschrijven wat de ruimtebehoeften zijn. Defensie deed dit in de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Daarnaast staat in de NRD welke activiteiten van Defensie (reikwijdte) worden onderzocht en hoe dat onderzoek plaatsvindt (detailniveau).
Plan- milieueffectrapportage
Het onafhankelijk ingenieursbureau Antea group onderzoekt de milieueffecten van de verschillende ruimtebehoeften in een Plan- milieueffectrapportage (PlanMER). Denk aan bijvoorbeeld de invloed van een nieuwe munitieopslag of meer vlieguren voor helikopters op de omgeving, natuur, het milieu en geluid.
-
Op de NRD kon u tot en met 12 februari 2024 reageren (zienswijze indienen). Er kwamen ruim 2.200 reacties binnen van onder andere burgers, belangenorganisaties, bedrijven, provincies en gemeenten.
Uit de reacties blijkt dat Nederlanders zich onder andere zorgen maken over de toename van overlast. Maar ze zien ook het nut en de noodzaak van meer ruimte voor de krijgsmacht.
-
Defensie reageerde op de reacties (zienswijzen) in een Nota van Antwoord. De informatie is gebruikt om het onderzoek naar ruimte aan te vullen en aan te passen.
-
Defensie hield in de zomer van 2024 een eerste ronde informatiebijeenkomsten. Deze waren drukbezocht. Defensie vertelde over de ruimtebehoeften en ze luisterde naar opmerkingen uit de omgeving. Op de pagina informatiebijeenkomsten vindt u videoverslagen en presentaties van de avonden terug. In de Nota van Reactie leest u terug wat Defensie heeft gedaan met de opmerkingen.
-
-
Vervolgstappen
-
De eerste onderzoeksresultaten naar de invloed van een ruimtebehoefte op omgeving, milieu, geluid en natuur zijn gereed. Defensie bespreekt deze voorlopige onderzoeksresultaten met de medeoverheden via zogeheten bestuurlijke overleggen. Daar wisselt Defensie ook ideeën uit over mogelijke andere locaties voor een behoeften (voorkeursalternatieven).
Defensie houdt in deze periode ook extra informatiebijeenkomsten over behoeften die gaan over groei van bestaande defensieterreinen. En extra informatiebijeenkomsten over nieuwe onderzoekslocaties. U kunt zich hiervoor aanmelden.
-
Defensie rondt de Plan- milieueffectrapportage (PlanMER) af. Hierin staan de onderzoeksresultaten van de verschillende ruimtebehoeften van Defensie. Die worden meegenomen in het Ontwerp Nationale Beleidsvisie Nationaal Programma Ruimte voor Defensie (NPRD). Daarin komen de voorkeurslocaties te staan van de verschillende ruimtebehoeften. En ook hoe de keuze voor die voorkeurslocaties is gemaakt, bijvoorbeeld met informatie vanuit de omgeving, gemeenten, provincies, bedrijven en stakeholders.
Als het kabinet akkoord is met dit document, kunt u erop reageren (zienswijze indienen) via defensie.nl.
-
Defensie publiceert een Nota van Antwoord met daarin haar reactie op de ingediende zienswijzen op het Ontwerp Nationale Beleidsvisie Nationaal Programma Ruimte voor Defensie (NPRD). De informatie uit de zienswijzen en de reactie worden gebruikt om aan te vullen en aan te passen. Als dat klaar is, stelt het kabinet de Nationale Beleidsvisie NPRD vast.
Daarna starten de verschillende projecten van de ruimtebehoeften. Hoe dat verloopt en hoe u daar inspraak op heeft verschilt per project, en wordt tegen die tijd bekendgemaakt.
-