Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederlandse militairen in Litouwen bliezen tijdens een oefening een zelfgebouwde brug op. De pantsergenisten brachten de houten overspanning ‘onder lading’ met zo’n 300 kilo springstof. Een overzicht van Defensieoperaties in de periode van 22 tot en met 28 maart 2023.

Het juiste gebruik van explosieven vergt training. Met de bouw van de constructie beoefenden de genisten ook hun vaardigheden.

Militairen van de multinationale gevechtsgroep namen afgelopen week deel aan een door de Nederlanders georganiseerde hardloopwedstrijd. Het ging om een 8 kilometer modderig parcours.  

Nederland draagt sinds 2017 bij aan de vooruitgeschoven aanwezigheid (eFP) van de NAVO in Litouwen. Defensie zet momenteel 270 tot 300 militairen in voor deze vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid. De troepenmacht is in het Baltische land om de laten zien dat de NAVO hier paraat staat en om solidariteit met de Litouwse bevolking uit te stralen.

Vergroot afbeelding Militairen vuren vanaf voertuigen.
Nederlandse en Franse militairen beoefenen in Roemenië een vuurgevecht.

Roemenië

De Nederlandse en Franse militairen in Roemenië namen bij een ‘static show’ kennis van elkaars materieel. Daarna beoefenden ze een vuurgevecht, waarbij ze vijandelijke troepen uitschakelden. Die waren gespot door een Puma-drone van de Nederlandse verkenners.

Nederlandse en Luxemburgse militairen oefenden het optreden in verstedelijkt gebied. Daarbij brachten de Nederlandse genisten hindernissen met explosieven tot ontploffing. 

Zo’n 140 Nederlandse militairen in Roemenië maken deel uit van de vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid. Met trainingen bereiden de militairen van de multinationale eenheid zich voor op alle mogelijke situaties. Dat gebeurt zodat ze het NAVO-grondgebied in Roemenië kunnen verdedigen, mocht dat nodig zijn.

Polen

Nederlandse F-35-vliegers maakten afgelopen week deel uit van een grootschalige NAVO-trainingsmissie. Die werd gevlogen aan de oostflank van het NAVO-grondgebied. Aan de operatie namen zo’n 60 vliegtuigen deel, waaronder gevechts-, radar- en tanktoestellen. Doel was om de interoperabiliteit en connectiviteit van de verschillende deelnemers te trainen. Kort gezegd ging het daarbij om het delen van data over bijvoorbeeld doelwitten. De bedoeling is dat iedereen gelijktijdig beschikt over dezelfde informatie en hetzelfde overzicht. Voor het delen van data is een draadloze verbinding gebruikt voor NAVO-eenheden. Dit is de zogenoemde LINK16. Nederlandse F-35 vliegers waren betrokken bij het plannen van de missie en die te (de)briefen. Daarnaast volgden de vliegers het dagelijkse trainingsprogramma met Amerikaanse, Franse en Poolse gevechtsvliegtuigen.

Vergroot afbeelding Accupacks.
Accupacks in Polen.

Verder is het F-35 detachement in Polen voorzien van stroom uit accupacks. Dit is een samenstelling van meerdere oplaadbare batterijen. Het is voor het eerst dat een kamp in een uitzendgebied met behulp van accupacks van stroom is voorzien. Normaal gebeurt dat via 24 uur per etmaal draaiende generatoren. Nu staan ze slechts 30 tot 50 uur per week aan om de batterijen weer op te laden. Dat levert een forse energiebesparing op, minder storingen aan de generatoren en het scheelt veel lawaai.

In Polen staan de jachtvliegtuigen veelvuldig in onderhouds- en stallingstenten met bewegende deuren, die veel stroom gebruiken. Dat leidt tot piekbelasting. De accupacks blijken ideaal om die op te vangen. De bedoeling is nu om ze nog te voorzien van zonnepanelen en een brandstofcel (waterstof). Dan moet het op termijn mogelijk zijn een kamp volledig te voorzien van zelf opgewekte stroom, die op te slaan en later te gebruiken.

4 F-35-gevechtsvliegtuigen (waarvan 2 reserve) bewaken in Polen het NAVO-luchtruim boven Oost-Europa. Met nog eens 4 toestellen in het land doorlopen Nederlandse vliegers een trainingsprogramma met bondgenoten. Het F-35-detachement bestaat uit ongeveer 170 militairen.

Verdediging NAVO-grondgebied

De krijgsmacht stelt schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de eerste hoofdtaak van Defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied. Bekijk het overzicht van de Nederlandse militaire bijdrage aan de NAVO.

Lopende operaties buitenland:

  • Zo’n 65 militairen van het Korps Mariniers geven in het Verenigd Koninkrijk op grote schaal een basistraining aan Oekraïense militairen. Dat gebeurt tot eind april, samen met Britse collega’s. Mariniers van beide landen trainen hun Oekraïense collega’s ook tijdens een aanvullend trainingsprogramma.
  • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen in Irak het vliegveld van Erbil en omliggend gebied. Vanuit Erbil werken nog eens 3 militairen als adviseur voor de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Aan het hoofdkwartier van de missie (Operation Inherent Resolve) in Koeweit zijn ook 2 Nederlandse stafofficieren toegevoegd. Voor deze missie is verder een militair gestationeerd in Bagdad. Nederland neemt in Irak ook met 5 militairen deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO (NATO Mission in Iraq). Die is bedoeld om de veiligheidssector te adviseren. Het National Support Element ondersteunt de inzet zowel in Bagdad als in Erbil.
  • In Bosnië en Herzegovina leveren 4 Nederlandse stafofficieren een bijdrage aan de European Force (EUFOR Althea). Deze zet zich in voor de politieke en sociale stabiliteit.
  • Voor de missie Minusma in Mali werken nu nog 3 stafofficieren in Bamako. 1 militair staat de Duitsers in Gao bij. Daarnaast levert Nederland 4 agenten en 2 marechaussees aan de politiecomponent binnen de missie. Verder ondersteunen 4 Nederlandse militairen in Mali de Europese trainingsmissie EUTM.
  • Onder de vlag van de EU Military Assistance Mission (EUMAM) worden Oekraïense militairen getraind. Nederland levert 2 officieren aan het hoofdkwartier in Brussel. Voor deze missie werken ook 6 militairen bij het Special Training Command in het Duitse Strausberg en 1 in het Poolse Zagan. Deze officier werkt bij het Combined Arms Training Command.
  • Nederlandse militairen ondersteunen in Slowakije Duitse Patriot-eenheden. De luchtverdedigingssystemen beschermen vitale objecten tegen mogelijke dreigingen vanuit de lucht. Dit gebeurt in NAVO-verband en heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne.
  • Zr.Ms. De Zeven Provinciën vaart voor de Standing NATO Maritime Group 2. Dit is een van de 4 permanente en direct inzetbare NAVO-vlootverbanden. SNMG2 opereert met name in en om de Middellandse Zee. Het verband houdt onder meer oefeningen op zee en bezoekt verschillende havens om diplomatieke banden te onderhouden.
  • Zr.Ms. Schiedam vaart voor Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 in de Oostzee, Noordzee en Atlantische Oceaan. Dit NAVO-vlootverband houdt zich onder meer bezig met het ruimen van explosieven en gezamenlijke oefeningen.
  • Zr.Ms. Makkum vaart voor de Standing NATO Mine Countermeasures Group 2 in en rond de Middellandse Zee. Dit NAVO-vlootverband houdt zich onder meer bezig met veiligheidspatrouilles en het ruimen van explosieven en gezamenlijke oefeningen. 
  • Zr.Ms. Holland is het stationsschip in het Caribisch gebied. Het wordt daar onder meer ingezet voor kustwachttaken en counterdrugsoperaties.
  • Militairen van het Fleet Marine Squadron van de vloot vormen zogenoemde vessel protection detachments. Deze beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
  • Nederlandse militairen zijn in het Midden-Oosten betrokken bij missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om onder meer United Nations Disangagement Observer Force (Undof), United Nations Truce Supervision Organization (Untso) en United Nations Interim Force in Lebanon (Unifil).
  • In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de United States Security Coordinator (USSC). Het gaat om 3 burgers en 3 militairen. De missie USSC richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineert de missie.
  • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis) (in burger), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Qatar (Operation Inherent Resolve).

Operaties/acties binnenland:

  • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) vernietigde 32 explosieven in het hele land.
  • De bewaking van het luchtruim van Nederland gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging van de hele Benelux wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.
  • Defensie draagt bij aan de opvang van Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt op het Marine Etablissement Amsterdam, in Zeist en op Legerplaats Harskamp in Ede.
  • Militairen ondersteunen de politie bij het bewaken en beveiligen van de extra beveiligde rechtbank Amsterdam (de Bunker). Hier worden onder meer de zogenoemde Marengo- en Eris-processen gehouden.