Oprichting

Het Regiment Limburgse Jagers bestaat sinds 1 juli 1950. De oprichting was onderdeel van een grote reorganisatie binnen de Koninklijke Landmacht (Legerplan 1950). Defensie gaf een aantal oude zogenoemde 'nummerregimenten' een welluidende naam. Andere regimenten verdwenen voorgoed.

Doorstart

Zo werden het 2e en 11e Regiment Infanterie samengevoegd tot 1 regiment. Daarna volgde een doorstart onder de nieuwe naam, het Regiment Limburgse Jagers. Het 6e Regiment Infanterie werd ook opgeheven. De afspraak was dat het Regiment Limburgse Jagers de tradities van die eenheid zou voortzetten.

Kolonel Antoni

Kolonel J.L.H.A. Antoni kreeg opdracht het regiment van de grond af op te bouwen. Hij aanvaardde die opdracht met groot enthousiasme en ging voortvarend aan de slag. Daarbij stonden hem 3 zaken voor ogen:

  • Het regiment moest een saamhorige eenheid worden.
  • Vaktechnische vorming stond hoog in het vaandel.
  • Antoni streefde een streekgebonden regiment na. Kolonel Antoni wilde alle in de provincie Limburg gelegerde militairen binnen het regiment verenigen. En hij werkte met succes aan een hechte band tussen het regiment en de Limburgse bevolking.

De beginjaren

In de beginjaren was het regiment alleen een opleidingscentrum. Dienstplichtige militairen ontvingen er hun eerste opleiding. Dit centrum bevond zich op de Ernst Casimirkazerne in Roermond en op de Frederik Hendrikkazerne in Venlo. Eerst was dit het 5e Depot Infanterie, later het 2e Depot Infanterie.

Eenmaal opgeleid gingen de dienstplichtigen naar een paraat bataljon. 442 Bataljon Infanterie was de eerste. Dit bataljon zou op uitzending naar Nederlands-Indië gaan, maar ging uiteindelijk niet. Daarna kwam 322 Bataljon Infanterie, opgericht op 1 februari 1952. En er volgden meer eenheden.

322 BLJ werd 432 BLJ en in 1957 opnieuw vernummerd tot 16 BLJ. Dat bataljon bleef tot 1975 bij het regiment en ging toen over naar het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene. Veel later heeft 17 Pantserinfanteriebataljon ook nog bij het regiment gehoord. Daarnaast waren verschillende mobilisabele bataljons onderdeel van het regiment.

Nog meer eenheden

Limburgse Jagers kwamen ook bij andere onderdelen terecht, zoals bij staven of bij 101 Militaire Inlichtingendienst Compagnie (101 MIDcie). Die laatste eenheid is in 1954 opgericht en ging in 2003 (als peloton) op in 103 ISTAR Bataljon.

Ten slotte was er de Demonstratiecompagnie (Demcie). Dat was een heel bijzonder onderdeel van het regiment. Het bestond sinds 1951 en demonstreerde de nieuwste tactische doctrines aan andere eenheden of cursisten van de landmacht. De Demcie beproefde ook nieuw materieel. Bij buitenlands bezoek stond de Demcie vaak op het programma. De strak gedisciplineerde eenheid liep als een trein. Met de Limburgse Jagers kon je aankomen!