Revalideren voor langdurige klachten

Voor langdurige klachten aan uw lichaam kunt u terecht bij het Militair Revalidatie Centrum (MRC) Aardenburg. Daar kan een team van verschillende medisch specialisten u begeleiden bij uw hulpvraag. Het programma is er om u te helpen zodat u weer zelfstandig uw hobby’s, sportactiviteiten, werk en dagelijks leven kunt oppakken.

12 weken

De eerste 2 weken kijken de specialisten of het programma past bij uw hulpvraag. Dit is de observatiefase. Het volledige programma duurt 12 weken. Daarna is het voor militairen mogelijk om deel te nemen aan arbeidsrevalidatie.

Verschillende specialisten

Tijdens uw revalidatie ziet u verschillende specialisten: een revalidatiearts, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, sporttherapeuten en een lichaamsbewustwordingstherapeut. Dit is uw behandelteam. Uw behandelteam kan uitgebreid worden met een psycholoog, maatschappelijk werker en een manueel therapeut. Ook is er activiteiten- en arbeidstherapie.

Uw behandelteam bespreekt regelmatig uw behandelprogramma. Tijdens deze besprekingen kijken zij bijvoorbeeld of uw programma na de observatiefase nog gewijzigd moet worden en bespreken ze uw voortgang. De revalidatiearts of physician assistant vertelt wat er uit deze besprekingen komt. Aan het einde van het revalidatietraject krijgt u een eindgesprek met de revalidatiearts of physician assistant. U hoort dan wat uw specialisten tijdens de ontslagbespreking bespraken, wanneer u het MRC mag verlaten en of er een vervolgtraject mogelijk is. Uw verwijzer ontvangt een eindrapport.

Overnachten bij het MRC

Het Programma Langdurige Klachten kan poliklinisch of klinisch. Poliklinisch heeft u 3 revalidatiedagen in de week zonder overnachtingen. Militairen kunnen het programma klinisch volgen. U komt dan 3 dagen aaneengesloten naar het MRC en slaapt daar 2 nachten. Dit kan van maandag tot en met woensdag of van woensdag tot en met vrijdag.

Thuis oefenen

Als u voldoenden kracht en ruimte hebt om buiten uw revalidatiedagen te oefenen, krijgt u adviezen en instructies voor thuis, tijdens het sporten en voor op het werk. Dit ondersteunt het halen van uw revalidatiedoelen. U bent zelf verantwoordelijk voor het uitvoeren van de oefeningen. Eigen regie en een actieve en gezonde leefstijl zijn belangrijk tijdens uw revalidatie. Uw behandelteam begeleidt u daarbij.

Revalidatie-intake

Als u een verwijsbrief heeft, kunt u een afspraak maken voor een eerste consult door te bellen met het secretariaat zorgondersteuning op telefoonnummer (0343) 59 84 77. U ontvangt na het maken van een afspraak een uitnodiging voor een revalidatie-intake. Tijdens de intake spreekt u een revalidatiearts, psycholoog en een manueel therapeut. Als u na de intake mag beginnen wordt u gebeld voor een behandelafspraak.