Hartrevalidatie

Hartrevalidatie bij het Militair Revalidatie Centrum (MRC) Aardenburg is voor mensen die kortgeleden of in het verleden problemen met hun hart kregen. En die daardoor beperkingen ervaren in hun dagelijks leven, sportactiviteiten of werk. Het MRC helpt u weer beter lichamelijk, psychologisch en sociaal te functioneren. Hartrevalidatie volgt u bij de zogenoemde C-groep (cardio-revalidatiegroep).

C-groep

U revalideert bij de C-groep samen met andere militairen . Dit doet u in kleine groepen van maximaal 6 personen. Samen leert u uw fysieke grenzen opnieuw kennen en verleggen. U gaat aan de slag met fysiotherapie, sporttherapie, arbeidscoaching en psychologie.

Het MRC leert u hoe u een gezonde leefstijl kunt krijgen en daarna houden. En in de C-groep besteedt het MRC in groepsverband aandacht aan omgaan met emoties en onzekerheid door hartproblemen.  

Een revalidatiearts is verantwoordelijk voor uw revalidatietraject. U heeft zelf minimaal 1 keer een afspraak met uw revalidatiearts.

Hartrevalidatie bij het MRC richt zich op een aantal doelen:

  • Zorgen dat de kans op sterfte door hartklachten afneemt.
  • Zorgen dat u meer inspanningen kunt leveren.
  • De zuurstofvoorziening van uw hartspier verbeteren.
  • Uw cholesterolniveau verbeteren.
  • Uw zelfvertrouwen verbeteren.
  • Klachten door depressie en angst verminderen.

2 keer per week therapie

Hartrevalidatie duurt 12 weken bij het MRC. U heeft 2 dagen per week therapie. Het programma stemmen we af op wat u wel en niet kan.

De verschillende therapieën zijn elke dag opgedeeld in 3 onderdelen:

  1. U traint uw lichaam en vooral uw lichamelijk uithoudingsvermogen met bijvoorbeeld zwemmen of fietsen.
  2. Met Psycho-Educatieve Preventie leert u omgaan met mentale problemen en u leert meer over het krijgen en behouden van een gezonde leefstijl. U leert gezond bewegen en wat gezonde voeding is. Ook leert een psycholoog en een ergotherapeut of arbeidscoach u meer over omgaan met angst, stress en het aangeven en bewaken van uw grenzen.
  3. U traint uw spieren met krachtoefeningen en volgt sport- en spelactiviteiten. U leert tijdens dit deel ook lichaamsbewustwording en ontspanningsoefeningen, zoals yoga, adembewustwording of mindfulness.

Contact

Voor vragen kunt u bellen met het secretariaat zorgondersteuning op telefoonnummer 0343-598 600.