Nieuw amfibisch oefengebied
Defensie heeft extra locaties nodig voor grote amfibische oefeningen in Nederland. Het huidige oefengebied op Texel is te klein, te ondiep en kan niet altijd gebruikt worden door het weer. Ook wordt het gebied steeds kleiner door kusterosie (slijtage van de kust door de zee). Maritieme eenheden hebben dit soort oefengebieden nodig om klaar te zijn voor inzet.
Oefenen in amfibisch gebied
In een amfibisch oefengebied traint Defensie landingsoperaties vanaf zee naar land. En oefent ze verder landinwaarts. Militairen moeten vanuit verschillende windrichtingen en vanuit verschillende stromingen aan wal komen. Daarom moeten deze oefengebieden meerdere landingspunten langs de kust hebben.
Locatie-eisen
Bij de keuze voor een locatie wordt gelet op:
- Meerdere smalle landingspunten van ongeveer 50 meter breed (geschikt voor 1 tot 2 vaartuigen) verdeeld over een groot gebied.
- Een oefenlocatie tot ongeveer 2 kilometer vanaf de landingspunten.
- Geschikt om te oefenen met verschillende eenheden. Bijvoorbeeld grondtroepen met helikopterondersteuning.
- In de buurt van Marinecomplex De Nieuwe Haven (Den Helder).
- Binnen laagvlieggebied voor maritieme en speciale operaties helikopters.
De zoeklocaties
Defensie maakte 15 december 2023 bekend welke ruimte ze in Nederland nodig heeft. Daar kwamen ruim 2.200 reacties op binnen. De volledige reactie van Defensie daarop is terug te vinden in de Nota van Antwoord. Defensie past hiermee het onderzoek naar geschikte locaties aan. Ook kunt u in de Nota van Reactie lezen of er naar aanleiding van de informatiebijeenkomsten iets is toegevoegd aan het onderzoek.
Locaties die worden onderzocht
Locaties die niet meer worden onderzocht
- Petten, gemeente Schagen, Noord-Holland.
- Ouddorp, gemeente Goeree-Overflakkee, Zuid-Holland.
- Oostvoorne, gemeente Voorne aan Zee, Zuid-Holland.
Veranderingen voor de omgeving
Een nieuw amfibisch oefengebied kan effecten hebben op de natuur en omwonenden. Deze worden onderzocht via een onafhankelijke milieueffectrapportage, dat onder andere de gevolgen voor planten, dieren, lucht, bodem, water, gezondheid, veiligheid, verkeer en geluid in kaart brengt. Deze gevolgen kunnen zowel positief als negatief uitpakken.
Als het amfibische oefengebied in uw omgeving komt, kan dat gevolgen voor u hebben. Daarom is uw betrokkenheid belangrijk en luistert Defensie naar uw opmerkingen. Als het nodig is start Defensie op een later moment een regeling voor schadevergoeding. Op deze zogeheten nadeelcompensatie heeft u nu nog geen recht.
Video: uitleg ruimte voor amfibisch oefengebied
NPRD-proces
Op dit moment is de onderzoeksfase bezig. Wanneer in 2025 het ontwerp van de Nationale Beleidsvisie NPRD (Nationaal Programma Ruimte voor Defensie) is vastgesteld, kunt u deze weer inzien en erop reageren (zienswijze indienen). Wilt u weten waar Defensie is in het proces? Bekijk dan de Tijdlijn voor de meest actuele stand van zaken.
Informatiebijeenkomsten
In het najaar van 2024 organiseert Defensie nog een aantal informatiebijeenkomsten voor specifieke ruimtebehoeften en voor nieuw toegevoegde onderzoekslocaties. Wilt u weten wanneer er informatiebijeenkomsten bij u in de buurt zijn? Kijk dan op de pagina Informatiebijeenkomsten.
Contactmogelijkheden
Voor vragen over het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie kunt u het contactformulier op de contactpagina invullen of mailen naar ruimtevragen.defensie@mindef.nl.