Nieuwe munitieopslag voor snel inzetbare capaciteit

Binnen de NAVO zijn afspraken gemaakt over snel inzetbare capaciteit. Dit betekent ook dat munitie direct beschikbaar moet zijn. Daarom is een nieuwe munitieopslag nodig dicht bij de Eemshaven in Noord-Nederland. Vanuit daar wordt munitie op transport uit Nederland gezet.

Munitieopslag voor snel inzetbare capaciteit

Defensie bewaart munitie in een beveiligde munitieopslag. Daar gelden strikte veiligheidsnormen voor. De nieuwe opslag die Defensie nodig heeft is belangrijk om de krijgsmacht gereed te houden voor inzet. Dan kan Defensie snel reageren op crises.

Ook is uitbreiding nodig om te voldoen aan verplichtingen binnen de NAVO.

Locatie-eisen

Bij de keuze voor een locatie wordt gelet op:

  • Ongeveer 22 hectare voor opslag en logistiek.
  • Dichtbij de Eemshaven in Noordoost-Nederland.
  • Gevolgen van veiligheidszones.
  • Weinig bebouwing in de omgeving.
  • Weinig bebouwing op de route tussen de locatie en de Eemshaven.
  • Bij voorkeur dichtbij bestaande munitieopslag voor efficiëntie.
  • Beperkte kwetsbare infrastructuur.
  • Niet onder laagvliegroutes.

De zoeklocaties

Defensie maakte 15 december 2023 bekend welke ruimte ze in Nederland nodig heeft. Daar kwamen ruim 2.200 reacties op binnen. De volledige reactie van Defensie daarop is terug te vinden in de Nota van Antwoord. Defensie past hiermee het onderzoek naar geschikte locaties aan. Ook kunt u in de Nota van Reactie lezen of er naar aanleiding van de informatiebijeenkomsten iets is toegevoegd aan het onderzoek.

Locaties die worden onderzocht

Locaties die niet meer worden onderzocht

  • Tjuchem, gemeente Midden-Groningen, Groningen.
  • Slochteren, gemeente Midden-Groningen, Groningen.
  • Luddeweer, gemeente Midden-Groningen, Groningen.
  • Zweeloo, gemeente Coevorden, Drenthe.
  • Exloo, gemeente Borger-Odoorn, Drenthe.

Uitbreiding onderzoek

  • raakvlakken met effecten op radioastronomie.

Veiligheidszones

Bij een munitieopslag bestaat explosiegevaar. Daarom zijn er eisen rondom de opslag van munitie die door de wet zijn vastgelegd en wordt er bij de bouw rekening mee gehouden. Defensie houdt rekening met de wettelijke veiligheidszones, die de risico’s voor de omgeving verkleinen.

Veranderingen voor de omgeving

De nieuwe munitieopslag kan effecten hebben op de natuur en omwonenden. Deze worden onderzocht via een onafhankelijke milieueffectrapportage (MER), dat onder andere de gevolgen voor planten, dieren, lucht, bodem, water, gezondheid, veiligheid, verkeer en geluid in kaart brengt. Deze gevolgen kunnen zowel positief als negatief uitpakken.

Als de munitieopslag in uw omgeving komt, kan dat gevolgen voor u hebben. Daarom is uw betrokkenheid belangrijk En luistert Defensie naar uw opmerkingen. Als het nodig is start Defensie op een later moment een regeling voor schadevergoeding. Op deze zogeheten nadeelcompensatie heeft u nu nog geen recht.

NPRD-proces

Op dit moment is de onderzoeksfase bezig. Wanneer in 2025 het ontwerp van de Nationale Beleidsvisie NPRD (Nationaal Programma Ruimte voor Defensie) is vastgesteld, kunt u deze weer inzien en erop reageren (zienswijze indienen). Wilt u weten waar Defensie is in het proces? Bekijk dan de Tijdlijn voor de meest actuele stand van zaken.

Informatiebijeenkomsten

In het najaar van 2024 organiseert Defensie nog een aantal informatiebijeenkomsten voor specifieke ruimtebehoeften en voor nieuw toegevoegde onderzoekslocaties. Wilt u weten wanneer er informatiebijeenkomsten bij u in de buurt zijn? Kijk dan op de pagina Informatiebijeenkomsten.

Contactmogelijkheden

Voor vragen over het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie kunt u het contactformulier op de contactpagina invullen of mailen naar ruimtevragen.defensie@mindef.nl.