Oefenen in verstedelijkt gebied (oefendorp)
Gevechten vinden steeds vaker plaats in verstedelijkt gebied. De training van een militair bestaat nu voor ongeveer 10% uit trainen in verstedelijkt gebied. Defensie wil dit verhogen naar 50% van de training. Maar er zijn daarvoor te weinig oefenlocaties met verstedelijkt gebied. Daarom zijn er extra oefenlocaties nodig.
Oefenen in verstedelijkt gebied
Oefenen in verstedelijkt gebied is oefenen tussen de woonhuizen, flatgebouwen bedrijventerreinen of de ondergrondse metro. Daarbij moeten militairen oefenen met drones, oefen- en scherpe munitie, gewonden afvoeren, bevoorraden, helikopters en vliegtuigen.
Locatie-eisen
Bij de keuze voor een locatie wordt gelet op:
- Ruimte voor gebouwen verspreid over 1 vierkante kilometer met voldoende vrije ruimte ertussen.
- Geschikt voor drones.
- In de buurt van een schietbaan.
- Met ruimte voor een klimtoren.
- Ruimte voor helikopter- en vliegtuigoefeningen.
- In een laagvlieggebied met helilandingsplaatsen
De zoeklocaties
Defensie maakte 15 december 2023 bekend welke ruimte ze in Nederland nodig heeft. Daar kwamen ruim 2.200 reacties op binnen. De volledige reactie van Defensie daarop is terug te vinden in de Nota van Antwoord. Defensie past hiermee het onderzoek naar geschikte locaties aan. Ook kunt u in de Nota van Reactie lezen of er naar aanleiding van de informatiebijeenkomsten iets is toegevoegd aan het onderzoek.
Locaties die worden onderzocht
- Nassau Dietz Kazerne, Gemeente Cranendonck, Noord Brabant.
- Oefenterrein Weerterheide, Gemeente Weert, Limburg.
- Oefenterrein Marnewaard, Gemeente het Hogeland, Groningen.
- Oefenterrein Leusderheide, Gemeenten Leusden, Soest en Amersfoort, Utrecht.
- Oefenterrein De Haar, Gemeente Midden-Drenthe, Drenthe.
Locaties die niet meer worden onderzocht
- Oefenterrein Crayelheide, gemeente Venlo, Limburg.
- Oefenterrein Rucphense Heide, gemeente Rucphen, Noord-Brabant.
- Oefenterrein Vughtse Heide, gemeente Vught, Noord-Brabant.
- Oefenterrein Havelte-West, gemeente Steenwijk, Overijssel en gemeente Westerveld, Drenthe.
- Oefenterrein Vlasakkers, gemeente Amersfoort, Utrecht.
- Oefenterrein Doorn-Drieberg, gemeente Utrechtse Heuvelrug, Utrecht.
Veranderingen voor de omgeving
Het nieuwe oefendorp kan effecten hebben op de natuur en omwonenden. Deze worden onderzocht via een onafhankelijke milieueffectrapportage, dat onder andere de gevolgen voor planten, dieren, lucht, bodem, water, gezondheid, veiligheid, verkeer en geluid in kaart brengt. Deze gevolgen kunnen zowel positief als negatief uitpakken.
Als het oefendorp in uw omgeving komt, kan dat gevolgen voor u hebben. Daarom is uw betrokkenheid belangrijk en luistert Defensie naar uw opmerkingen. Als het nodig is start Defensie op een later moment een regeling voor schadevergoeding. Op deze zogeheten nadeelcompensatie heeft u nu nog geen recht.
NPRD-proces
Op dit moment is de onderzoeksfase bezig. Wanneer in 2025 het ontwerp van de Nationale Beleidsvisie NPRD (Nationaal Programma Ruimte voor Defensie) is vastgesteld, kunt u deze weer inzien en erop reageren (zienswijze indienen). Wilt u weten waar Defensie is in het proces? Bekijk dan de Tijdlijn voor de meest actuele stand van zaken.
Informatiebijeenkomsten
In het najaar van 2024 organiseert Defensie nog een aantal informatiebijeenkomsten voor specifieke ruimtebehoeften en voor nieuw toegevoegde onderzoekslocaties. Wilt u weten wanneer er informatiebijeenkomsten bij u in de buurt zijn? Kijk dan op de pagina Informatiebijeenkomsten.
Contactmogelijkheden
Voor vragen over het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie kunt u het contactformulier op de contactpagina invullen of mailen naar ruimtevragen.defensie@mindef.nl.