Situatie Afghanistan
Organisatie
Wat kan een land in drie maanden veranderen. Na mijn laatste bezoek aan Afghanistan samen met de minister afgelopen mei zag het beeld er heel anders uit. Nu zijn we samen met vele anderen 24/7 bezig een evacuatie van een enorme omvang aan te sturen.
De beelden uit Afghanistan roepen veel emoties en vragen op. Bij militairen, veteranen, iedereen die betrokken is geweest bij onze missies in dit land. Ook mij doet het verdriet. Tijdens de ceremoniële overdracht van de vlaggen op 24 juni aan het Nationaal Militair Museum heb ik gezegd dat het land mijn hart heeft gestolen. Niet alleen vanwege de schoonheid en rauwheid, maar juist vanwege de mensen die vooruit wilden, vrede wensten en daar zelf hard voor wilden werken. Het is voor iedereen wrang om te zien wat er nu gebeurt en om de wanhoop te voelen onder de bevolking. De snelle opmars van de Taliban en de gevolgen daarvan doen pijn. Laat ik daar duidelijk over zijn.
Er wordt nu veel gesproken, in de media en op sociale media, over het nut van de missies in Afghanistan. Het staat iedereen vrij om hier een mening over te hebben. Weet dat ik over één ding nooit zal twijfelen: de inzet van onze mensen. Jullie toonden je bereid om te vechten voor iets dat groter was dan jezelf. 20 jaar Afghanistan is ongelooflijk belangrijk geweest voor de Afghaanse bevolking en zeker ook voor onze krijgsmacht. De trieste kant is dat we collega’s hebben verloren. Maar we hebben ook veel bereikt, veel geleerd. Jullie inzet heeft het land onomkeerbaar veranderd en is niet zinloos geweest.
Natuurlijk gaan we onze aanpak evalueren: wat leert het ons militair-strategisch? Maar die vragen zijn echt voor later. Op dit moment is alle inzet gericht om Nederlanders en Afghanen die gevaar lopen in veiligheid te brengen en mee te nemen.
Dagkoersen
De afgelopen dagen bracht zowat iedere minuut een nieuwe ontwikkeling en de situatie in Kaboel is chaotisch en fragiel. We hebben onze mensen ter plekke en in landen in de regio. Ook vanuit de Directie Operaties in Den Haag en in crisisteams met het ministerie van Buitenlandse Zaken werken we gezamenlijk 24/7 om de Nederlandse evacuatieoperatie te coördineren. Vandaag hebben we besloten extra militairen naar Kaboel te sturen om de lopende operatie te versterken.
Met een luchtbrug zetten we in op meerdere evacuatievluchten per dag. De eerlijkheid is ook dat het dagkoersen zijn. Welke slots krijgen we toegewezen om te landen? Wie kunnen het vliegveld op tijd bereiken? Daar zit nu het grootste probleem. De situatie rond het vliegveld blijft zeer chaotisch en onvoorspelbaar. Onder deze zware omstandigheden is het extreem improviseren in de lucht en op de grond. De Nederlandse ambassadeur en het consulair noodteam - bijgestaan door onze speciale eenheden – werken met man en macht om de mensen weg te halen uit Kaboel. We kunnen momenteel om veiligheidsredenen beperkt informatie delen over de evacuatieoperatie, maar willen alle collega’s zo goed mogelijk betrekken bij het laatste nieuws. Het is fijn om in de hele organisatie de betrokkenheid te zien.
We zullen samen met onze bondgenoten er alles aan doen om zoveel mogelijk mensen waarmee we hebben samengewerkt uit Afghanistan te krijgen. Dat zal echter niet eenvoudig zijn.
Generaal Onno Eichelsheim
Commandant der Strijdkrachten