In Parijs aan tafel over Oekraïne
Organisatie
Deze dinsdag was ik op uitnodiging van president Macron in Parijs om samen met meer dan 30 andere CDS’en in gesprek te gaan. Het ging om Europese commandanten van strijdkrachten, maar ook die van Australië, Nieuw-Zeeland en Japan. Het onderwerp: een internationale troepenmacht die na een bestand tussen Oekraïne en Rusland veiligheidsgaranties moet bieden voor Oekraïne. Frankrijk en Groot-Brittannië hebben het initiatief genomen om hier internationaal over te spreken.
Ik was blij met deze uitnodiging. Het is namelijk goed om vanaf het begin aan tafel te zitten als er plannen gemaakt worden waarbij mogelijk ook Nederlandse militairen ingezet gaan worden. De inzet van militaire eenheden om Oekraïne te beschermen vergt een internationaal en nationaal politiek besluit (dat in dit stadium niet aan de orde is). Tijdens diplomatiek overleg is het aan ons om de politiek te adviseren wat militair haalbaar is. En dat doen we. Om internationaal goed aangehaakt te blijven leveren we ook planningscapaciteit aan de internationale planningsgroep onder leiding van Frankrijk en Groot-Brittannië.
We hebben in Parijs een goed gesprek met elkaar gehad. We hebben besproken hoe veiligheidsgaranties er uit kunnen zien op land, zee en in de lucht. Later op de dag heb ik de commandanten van alle Defensieonderdelen opgedragen om te kijken welke militaire bijdrage Nederland kan leveren voor als de politiek wenst dat militaire inzet nodig is. Planners van de marine, landmacht, luchtmacht, marechaussee, DCC, Socom, Commit en Dosco gaan daar nu mee aan de slag.
Dit alles gebeurt binnen een context waarbinnen de NAVO ook paraat staat om binnen het NATO Force Model de grenzen van Europa te verdedigen indien nodig. De planningsopdracht voor Oekraïne en deze bondgenootschappelijke NAVO-verplichtingen vergen veel van onze organisatie. Om die reden heb ik aangegeven dat we terughoudender moeten zijn met het aangaan van nieuwe verplichtingen voor het beschermen van de internationale rechtsorde (hoofdtaak 2).
Voor de inzet van een internationale troepenmacht voor Oekraïne is (minimaal) een staakt het vuren een belangrijke voorwaarde. Na het overleg in Parijs kwam het nieuws binnen dat Oekraïne akkoord is met een staakt het vuren van 30 dagen. Dat is mooi. De komende tijd moet duidelijk worden in hoeverre Rusland ook bereid is om tot een bestand te komen. Of en wanneer Nederlandse militairen worden ingezet, is dan nog niet gezegd. Nederland is zowel op politiek als militair vlak internationaal goed aangesloten voor eventuele verdere stappen.
Mocht het zover komen dat er een politiek besluit volgt dat onze militairen naar Oekraïne gaan, dan betekent dat veel voor onze militairen. Natuurlijk zijn we opgeleid en getraind om ingezet te worden in hoog risicogebieden en te strijden voor de vrijheid van anderen. Toch betekent het veel, mocht er besloten worden dat onze militairen naar Oekraïne gaan. Ik doe een beroep op jullie allemaal. Het is van belang dat we er samen voor zorgen dat we inzetgereed zijn. We hebben geen dag te verliezen.
Generaal Onno Eichelsheim
Commandant der Strijdkrachten