Geschiedenis 13 Lichte Brigade
13 Lichte Brigade ontstond in 1953 als het 43e Regiment Infanterie. Het regiment viel op dat moment onder de 4e Divisie.
In 1957 veranderde de organisatie binnen de divisies. De regimenten werden omgevormd in gevechtsgroepen. 2 jaar later werd 43e Gevechtsgroep onder bevel van de 1e Divisie '7 December' gesteld. Hiermee wijzigde de naam in 13e Gevechtsgroep.
Komst pantserwielvoertuigen en -rupsvoertuigen
Met de komst van pantserwielvoertuigen en -rupsvoertuigen werden de gevechtsgroepen omgevormd tot pantserinfanteriebrigades. Op 15 november 1960 veranderde de naam in 13 Pantserinfanteriebrigade. De indeling van de divisies wijzigde ook en de brigade kwam weer onder bevel van de 4e Divisie.
13 Gemechaniseerde Brigade
Na bijna 11 jaar, op 1 januari 1971, kwam 13 Pantserinfanteriebrigade weer onder bevel van de 1e Divisie '7 December'. Door een veranderde samenstelling wijzigde een aantal pantserinfanteriebrigades in pantserbrigades. Dit bracht ook weer een naamswijziging met zich mee: op 1 september 1979 veranderde de naam in 13 Pantserbrigade. Ruim 12 jaar later gebeurde dit om dezelfde reden opnieuw: op 1 juli 1992 was 13 Gemechaniseerde Brigade een feit.
13 Lichte Brigade
Eind 2014 is 13 Gemechaniseerde Brigade omgevormd tot 13 Lichte Brigade. Dit vanwege bezuinigingen en om het ‘gat’ tussen 11 Luchtmobiele Brigade en 43 Gemechaniseerde Brigade te vullen. Vormde eerst het gepantserde pantserrupsvoertuig CV90 de ruggengraat van de brigade, in de lichte brigade draait het om lichte en snelle wielvoertuigen.
Deze vormen qua snelheid, actieradius, veelzijdigheid en aanpassingsvermogen, een belangrijke aanvulling. Het CV90-infanteriegevechtsvoertuig is vervangen door het Boxer-pantservoertuig in diverse uitvoeringen, het Bushmaster-pantservoertuig en de Mercedes Benz-280 CDI-terreinwagen.
Inzet binnen en buiten Nederland
Eenheden van de brigade hebben missies uitgevoerd op de Balkan (Bosnië, Macedonië, Kosovo), in Cyprus, Irak en Afghanistan. Ook in Nederland werd de brigade vaak ingezet, bijvoorbeeld bij het ondersteunen van de Nationale Politie, het Openbaar Ministerie en Douane. En militairen hielpen bij dijkbewaking, wateroverlast en bij het blussen van heide-, bos- en duinbranden.