Behandelprogramma knie
Bij het Militair Revalidatie Centrum (MRC) Aardenburg zijn verschillende trajecten voor mensen met (langdurige) knieklachten. Tijdens de revalidatie bouwt u de belastbaarheid met het doel uiteindelijk meer kunnen doen.
Knierevalidatie bij het MRC
Er zijn 2 redenen om met knierevalidatie te starten bij het MRC: u hebt al langer knieklachten of bent aan uw knie geopereerd. De belastbaarheid van uw knie bouwt u tijdens de revalidatie op, zodat u er goed mee kunt functioneren in het dagelijks leven en lichte sportactiviteiten aankunt. We werken bij het MRC vanuit de gedachte dat meer kunnen met uw hele lichaam de pijnklachten vermindert.
Het behandelprogramma knie bestaat uit 3 fasen en duurt ongeveer 8 weken. Daarna kunt u nog ergens anders een natraject volgen. Bijvoorbeeld bij een fysiotherapeut. Voor geüniformeerde beroepen, zoals militairen, brandweermensen of politieagenten is er een natraject bij het MRC: arbeidsrevalidatie.
Langdurige knieklachten
Bij langdurige knieklachten proberen we te achterhalen welke deel van uw lichaam en welk gedrag de problemen veroorzaken. Verschillende oorzaken spelen vaak een rol bij knieklachten en hebben invloed op elkaar. We onderzoeken waarom u last hebt en houdt.
Knieklachten na operatie
Als u een operatie hebt gehad aan uw knie is duidelijk wat het uitgangspunt is voor uw revalidatie. Voor de meeste operaties bestaan behandelprotocollen en die protocollen vormen dan ons programma.
Militair of burger
Militairen kunnen het programma klinisch volgen. U slaapt dan bij het MRC. Als u in de buurt woont of burger bent volgt u het programma poliklinisch bij de dagbehandeling. U komt dan 3 dagen per week naar het MRC en slaapt thuis.
De observatiefase
De observatiefase duurt 2 weken. Tijdens deze fase verzamelen we informatie over uw klacht(en). U voert gesprekken met verschillende specialisten, vult vragenlijsten in, voert testen uit en krijgt een aantal onderzoeken. U bespreekt uw doelen voor de revalidatieperiode met uw revalidatiearts en therapeuten. Aan de hand van die doelen en de observatiefase wordt een revalidatieplan gemaakt. Hierin staat waaraan u gaat werken, uw therapieën en de verschillende doelen van de behandelingen.
U start tijdens de observatiefase al met oefenen om te kijken wat uw mogelijkheden zijn en er wordt een loopanalyse gemaakt op de GRAIL (Gait Realtime Analysis Interactive Lab). Soms wordt u tijdens de observatiefase al doorverwezen naar de Orthopedie Techniek Aardenburg om steunzolen aan te laten meten bij het Inlay Spreekuur. Hiermee corrigeert en ondersteunt u uw voeten.
Het kan dat we constateren dat het MRC niets voor u kan betekenen. We kijken dan samen naar andere mogelijkheden. Concludeert u zelf dat de behandeling bij het MRC geen effect heeft op uw klachten, dan kunt u altijd zelf aangeven dat u wil stoppen.
De behandelfase
De behandelfase duurt 6 weken. U gaat dan verder met de verschillende oefengroepen en therapieën die u startte tijdens de observatiefase. Na een overleg tussen uw verschillende behandelaars kan besloten worden om therapieën van uw rooster te halen of toe te voegen.
Behandelprogramma Knie
- De Kniegroep (sportgebouw 52). Bij de Kniegroep werkt u aan de soepelheid (mobiliteit) van uw gewrichten en kracht van uw spieren. Bij elke groep zijn 2 fysiotherapeuten en een sporttherapeut aanwezig. Per groep zijn er maximaal 8 revalidanten. 1 keer per week is er ook een psychosomatisch fysiotherapeut aanwezig voor lichaamsbewustwording.
U start ook met sport en spel in de kniegroep en u kunt een start maken met hardlopen. Er is een anti-zwaartekrachtloopband om hardlopen rustig op te starten en u kunt buiten op de sintelbaan of in het bos hardlopen. - Cardio Training (sportgebouw 52). Tijdens Cardio Training traint u uw algehele conditie op de fiets, hometrainer, crosstrainer of het roeiapparaat.
- Zwemmen (sportgebouw 52). Oefeningen doen in het water is makkelijker en minder belastend, omdat u in water minder last hebt van zwaartekracht. Zwemmen is daardoor een laagdrempelige manier om aan uw algehele conditie te werken.
- Circuit Training (sportgebouw 52). Bij Circuit Training ligt de aandacht niet specifiek op uw knie, maar worden juist andere spieren getraind.
- DynSTABLE (sportgebouw 52).
- CAREN (gebouw 7 naast sportgebouw 52).
Aanvullende therapieën Behandelprogramma Knie
- Activiteiten- en arbeidstherapie (hoofdgebouw 32).
- Lichaamsbewustwording (hoofdgebouw 32).
- Maatschappelijk werk (hoofdgebouw 32).
- Psychologie (hoofdgebouw 32).
- Diëtetiek.
De ontslagfase
In de een-na-laatste week van de revalidatie houden uw behandelaars een overleg specifiek over uw ontslag. Ze bespreken of de doelen van uw revalidatie zijn behaald en welk natraject nodig is. Tijdens de ontslagfase traint u gewoon verder, maar gaan we de revalidatie ook evalueren. We herhalen dan een aantal testen en vragenlijsten uit de observatiefase. Zo brengen we het resultaat van de revalidatie in kaart. U bespreekt een trainingsschema om de belastbaarheid van uw knie, conditie en eventueel militaire vaardigheden verder op te bouwen. Als u (nog) niet zelfstandig kunt trainen wordt u doorverwezen naar een eerstelijns-fysiotherapeut of kunt u doorstromen naar de arbeidsrevalidatie.
Kleding
Draag tijdens uw revalidatie sportkleding met een korte broek. Zorg dat uw knie makkelijk te zien is. Uw telefoon kunt u tijdens de therapieën achterlaten in een kluisje. Overleg met uw therapeut als u uw telefoon bij u wil houden omdat u bereikbaar moet zijn.
Bel voor vragen
Voor vragen kunt u bellen met de afdeling fysiotherapie op telefoonnummer (0343) 59 85 02 of de afdeling sporttherapie op telefoonnummer (0343) 59 83 25.